< 返回
  • 【八卦陣】葉劉遲到黑面 田二少滿場飛
  •   10,795 views │ 2017年11月03日
    留言()

 

新民黨主席葉劉淑儀最近宣佈,唔會參加山頂區議會補選,因為黨內領導層認為佢依家嘅立法會同行會工作繁重,唔夠時間準備選舉,所以唔適合參選。葉劉工務繁忙,上星期四都抽空出席海關一個典禮,不過就似乎不愉快收場。

話說當晚大會請咗好多嘉賓,包括立法會前主席曾鈺成、立法會議員田北辰同葉劉等等,海關關長鄧以海(Hermes)都有上台發言,嘉賓獲安排到台上排排坐,但葉劉一直未見影。當其他嘉賓就坐晒之後,葉劉先至現身,最終被安排坐最側邊嘅位置。

葉劉於是問咗句:「吓,我要坐側邊呀?」但都冇計調唔到位,佢只好無奈咁坐低,之後全程臉帶不滿又嘴藐藐咁款。至於早過葉劉到場嘅田二少同曾鈺成,就獲安排坐較中間嘅位置。田二少喺台上活動完咗之後,仲滿場飛同人吹水飲嘢。

至於接替鄧忍光出任海關關長嘅Hermes,係十八年來首位內部晉升嘅關長,扭轉以往由政務官空降做關長嘅做法。《壹》仔聽聞海關上下都好歡迎佢,覺得佢夠親民。有參加典禮人士仲話,上屆同一個典禮,身為關長嘅鄧忍光,都冇獲邀出席。

撰文:巫不言
葉劉因為遲到,被逼要坐喺最旁邊嘅位置,佢似乎唔太滿意呢個安排。
準時到場嘅田二少,當日心情唔錯,仲滿場飛同人吹水飲嘢。
熱門新聞
  • 男友被爆偷食兼搞大人個肚 梁嘉琪:我已一個人上路了 46,201 views
  • 與嫩口男友分手? 羅霖:沒結果的,只能叫曾愛過 42,621 views
  • 老婆永遠是對的 張繼聰為謝安琪護航擋箭 38,016 views
  • 【強國男迷港女】有港女唱完賣肉 老闆拔槍逼陪酒 33,888 views
  • 【獨家】新年冧爆未來拿督外母 楊明又拖又扶莊思明媽 32,657 views
  • 【獨家】產後抑鬱 35歲孫慧雪:「老公話我變得好恐怖」 32,616 views