< 返回
  • 【八卦陣】區議員鬧爆 外訪嘥五十萬公帑
  •   8,568 views │ 2017年11月08日
    留言()

 

每名區議員外訪,都會獲政府發放一萬蚊津貼,如果外訪有助佢哋工作,本身冇問題。但因為外訪,似乎為區議會增加咗唔少矛盾。好似灣仔區議會最近計劃外訪日本,考察大阪市議會同養老院等地方,點知因為機票同收唔齊錢嘅問題,最終搞唔成,小組主席仲辭埋職添。

沙田區議會都出現外訪爭議,該區區議員陳國強話,佢哋區議會同其他區議會一樣,準備全體議員去外國考察,但問題係仲未決定考察內容,就先決定地點,計劃去新加坡考察五日。

根據規定,區議會同轄下嘅委員會,可以前往香港以外地方進行職務訪問,但有關外訪活動,必須同區議會工作有關。陳國強就話,到依家都未知考察內容係乜,就要議員投票選定地點,根本係浪費公帑,應該取消外訪。

陳國強估計,今次外訪要使五十萬公帑,而且外訪嗰五日,全沙田同馬鞍山嘅市民,都唔會搵到任何一個區議員幫手。佢認為新加坡冇乜考察價值,不如去台灣睇吓反對黨同政府關係好過,仲喺會議上提出過,不過就冇人理佢。

撰文:巫不言
熱門新聞
  • 男友被爆偷食兼搞大人個肚 梁嘉琪:我已一個人上路了 46,203 views
  • 與嫩口男友分手? 羅霖:沒結果的,只能叫曾愛過 42,642 views
  • 老婆永遠是對的 張繼聰為謝安琪護航擋箭 38,026 views
  • 【強國男迷港女】有港女唱完賣肉 老闆拔槍逼陪酒 33,895 views
  • 【獨家】新年冧爆未來拿督外母 楊明又拖又扶莊思明媽 32,703 views
  • 【獨家】產後抑鬱 35歲孫慧雪:「老公話我變得好恐怖」 32,623 views