< 返回
  • 【創業艱難】由劏房捱到三千呎大鋪 本地設計師最終都要搬
  •   24,273 views │ 2017年12月01日
    留言()

 

公仔Fatina身上的針線痕跡,是曾奪傑青的設計師麥雅端(Prudence)刻意添上的特色。

在加拿大半工讀大學,Prudence在酒樓內包辦洗廁所和捧餐;回港後,在僅一百呎劏房內創作。

多年後她的品牌生意稍有起色,由SOHO小店發展至PMQ三千呎大鋪,但最終與PMQ方向不合和難抵三十萬元月租,需提早離場,遷至工廈。

她不言敗的精神,全靠半生任職懲教署的父親,三十多年來一直「鬧爆」她。雖然與父親幾乎決裂,但善於「縫補」的她,一步一步修補父女關係。

 

「Dear Prudence, won't you come out to play. Dear Prudence, greet the brand new day.」細個英文堂老師話要有英文名,屋企人識鬼改英文名咩!我喺收音機聽到Beatles《Dear Prudence》呢首歌,又鍾意個古仔,講Prudence係個自閉嘅女仔,叫佢多啲出去玩,我覺得幾啱我呀,我成日淨係匿埋畫嘢,所以幫自己改名做Prudence,鼓勵自己出去認識多啲人。

細個住赤柱木屋,三號風球要喺屋企擔遮。住赤柱有個好處,木屋區上面係豪宅區,我阿爺會收好多舊嘢、爛嘢返嚟,垃圾站有好多好靚但係爛咗少少嘅玩具,我哋會整番好佢,亦令我鍾意咗手作。例如有啤啤熊爛咗隻眼,我就貼個襟章喺佢隻眼度;Barbie啲頭髮俾人剪晒,我就幫佢整番頂帽,我記得我啲玩具多到會派俾同學仔。

其實由讀藝術、創業、開鋪、搞工作坊,呢十幾年來我都遇過好多挫折,被人打擊無數次,我都仍然可以堅持落去,原因係我「贏在起跑線」。

相關新聞:
創業贏在老豆鬧爆 女傑青:佢話讀藝術做梵高乞食啦!
http://bit.ly/2BARBuT

撰文:劉卓瑩
攝錄:林金展
熱門新聞
  • 何雁詩強迫棄養 鄭俊弘用倒鈎鐵鏈綁狗 244,001 views
  • 鄭俊弘把口話狗仔好乖 為氹女友將愛犬送走 44,536 views
  • 鄭俊弘被雪零收入身材暴漲 買嘢搵何雁詩埋單 38,733 views
  • 【難忘舊仇】梁思浩拒做《百萬富翁》嘉賓 請主持陳志雲食檸檬 28,593 views
  • 【人神共憤】鄭俊弘用倒鈎鐵鏈綁狗 何雁詩網上回應:我是狗癡⋯唔係好明發生咩事 28,366 views
  • 多災多難 何雁詩戀鄭俊弘連阿爸都唔撐 26,855 views