< 返回
  • 田二少玩實測 力撐網約車平台
  •   6,622 views │ 2017年12月04日
    留言()

 

消委會最近發表研究報告,建議政府循序漸進開放「網約車」市場。實政圓桌立法會議員田北辰表示支持,認為政府需要擱置同傳統的士客源重疊嘅專營的士,仲話世界各地都興起網約車,如果香港冇,實會俾人笑。

報告出咗第二日,田二少嗱嗱聲上載咗段片上facebook,話支持Uber合法化。佢喺片中話放工喺立法會門口等咗半個鐘,都截唔到一架的士,「都唔知的士站起嚟做咩」,仲分享俾的士拒載經驗。

田二少建議政府將優質的士慨念改一改,將點對點租車合法化,再發牌監管,學外國分番開的士同call車平台兩個市場。而且要有兩、三個競爭對手,唔係俾Uber壟斷,又建議車箱內加裝閉路電視,方便公正咁處理乘客投訴。

相信唔少香港人都受過劣質的士司機嘅氣,所以好多人讚田二少有見地。有已經唔敢揸Uber嘅司機同《壹》仔講,Uber即刻食住個勢,向司機發出電郵話認同消委會建議,希望政府同業界持份者一齊商議合適嘅制度,仲點名話多間網媒同報章,都對呢件事有正面報道,相信想挽回流失司機。

撰文:巫不言
田二少夜媽媽唔返屋企,原來走咗去實測放工截唔截到的士。(田北辰facebook截圖)
熱門新聞
  • 何雁詩強迫棄養 鄭俊弘用倒鈎鐵鏈綁狗 245,836 views
  • 鄭俊弘把口話狗仔好乖 為氹女友將愛犬送走 44,989 views
  • 鄭俊弘被雪零收入身材暴漲 買嘢搵何雁詩埋單 39,170 views
  • 【難忘舊仇】梁思浩拒做《百萬富翁》嘉賓 請主持陳志雲食檸檬 29,628 views
  • 【人神共憤】鄭俊弘用倒鈎鐵鏈綁狗 何雁詩網上回應:我是狗癡⋯唔係好明發生咩事 28,712 views
  • 多災多難 何雁詩戀鄭俊弘連阿爸都唔撐 27,252 views