< 返回
  • 田二少玩實測 力撐網約車平台
  •   6,554 views │ 2017年12月04日
    留言()

 

消委會最近發表研究報告,建議政府循序漸進開放「網約車」市場。實政圓桌立法會議員田北辰表示支持,認為政府需要擱置同傳統的士客源重疊嘅專營的士,仲話世界各地都興起網約車,如果香港冇,實會俾人笑。

報告出咗第二日,田二少嗱嗱聲上載咗段片上facebook,話支持Uber合法化。佢喺片中話放工喺立法會門口等咗半個鐘,都截唔到一架的士,「都唔知的士站起嚟做咩」,仲分享俾的士拒載經驗。

田二少建議政府將優質的士慨念改一改,將點對點租車合法化,再發牌監管,學外國分番開的士同call車平台兩個市場。而且要有兩、三個競爭對手,唔係俾Uber壟斷,又建議車箱內加裝閉路電視,方便公正咁處理乘客投訴。

相信唔少香港人都受過劣質的士司機嘅氣,所以好多人讚田二少有見地。有已經唔敢揸Uber嘅司機同《壹》仔講,Uber即刻食住個勢,向司機發出電郵話認同消委會建議,希望政府同業界持份者一齊商議合適嘅制度,仲點名話多間網媒同報章,都對呢件事有正面報道,相信想挽回流失司機。

撰文:巫不言
田二少夜媽媽唔返屋企,原來走咗去實測放工截唔截到的士。(田北辰facebook截圖)
熱門新聞
  • 【港女最驚係呢種】男人話請去旅行 港女唔肯驚人呃蝦條(足本版) 52,458 views
  • 【男友想夾硬】唔俾就威脅分手 港女唔識拒絕:但我唔想咁快囉(足本版) 48,943 views
  • 【經典●五角苦戀搞到正印自殺】林青霞做雙重小三Out走蕭芳芳亦傳尋死 遭毒咒唔敢嫁秦漢(足本版) 44,943 views
  • 【壹經典●富豪娶姊妹為妻】髮妻裘錦秋空難亡 邱德根轉娶姨仔生三子(足本版) 37,797 views
  • 【天價公屋放租】懲教職員萬六蚊呎掃天價公屋 再叫租1萬回報有5厘(足本版) 31,770 views
  • 【每日壹爆●IG美人計騙局】性感美人計曬銀紙名牌 快錢黨劏青少年錄音曝光(足本版) 29,545 views