< 返回
  • 【紀錄梁天琦】出身離地中產家庭 導演:政治是我首個遇上的題材
  •   9,909 views │ 2017年12月06日
    留言()

 

二十二歲的林子穎(Nora),是現屆港大文學院的畢業生,亦是一名獨立電影導演,年紀輕輕已經拍了三部社運紀錄片,《旺角黑夜》、《未竟之路》和《地厚天高》。

無獨有偶,三部都是圍繞政治。

有人問為何她只拍政治題材?「可以話政治係我第一個遇上嘅題材,唔係我刻意去揀政治呢條路。二O一四、一五年嗰陣,整個社會嘅氣氛,身為港大學生,你嘅生活只有政治。」Nora接觸政治、社運,源於當年大學上莊。「如果我無喺一四年做港大校園記者,我應該唔會行得咁前。」

製作紀錄片需要長時間拍攝和剪接,但Nora得不到家人的支持,還要擔心自己的收入。
她明白傳統家長不會喜歡自己的孩子做不能賺錢又不穩定的工作,「他們不太理會政治,很典型離地的人。不喜歡和不允許是兩回事,父母沒有阻止我做任何事。」出身「離地」中產家庭,Nora卻熱愛拍攝寫實的紀錄片。堅持下去,全因她鍾情用鏡頭講故事。

製作紀錄片,有樂有苦。Nora億述去年反釋法大遊行當晚的一件事,「咁近距離望住一個人中胡椒噴霧、受苦,其實係好難受嘅一件事。尤其呢個人係你識嘅,剪片時仲要翻睇。」雖然紀錄片在香港不是主流,面對不少限制和擔憂,Nora也自道很難以此維生,但紀錄片導演是她目前最想做的事。

採訪:文倩儀
拍攝:王晴

相關連結:
【紀錄梁天琦】由香港到美國追蹤梁天琦「佢唔係咁義無反顧」
bit.ly/2iUroDl
熱門新聞
  • 何雁詩強迫棄養 鄭俊弘用倒鈎鐵鏈綁狗 243,956 views
  • 鄭俊弘把口話狗仔好乖 為氹女友將愛犬送走 44,526 views
  • 鄭俊弘被雪零收入身材暴漲 買嘢搵何雁詩埋單 38,723 views
  • 【難忘舊仇】梁思浩拒做《百萬富翁》嘉賓 請主持陳志雲食檸檬 28,576 views
  • 【人神共憤】鄭俊弘用倒鈎鐵鏈綁狗 何雁詩網上回應:我是狗癡⋯唔係好明發生咩事 28,353 views
  • 多災多難 何雁詩戀鄭俊弘連阿爸都唔撐 26,847 views