< 返回
  • 【八卦陣】選人大能唔能夠代表港人? 譚志源耍官腔
  •   5,900 views │ 2017年12月07日
    留言()

 

港區人大選舉星期一截止報名,人大常委范徐麗泰同港區人大代表團團長譚惠珠,都話今屆唔再選,上位嘅自然係盛傳獲「祝福」嘅人,包括星期六喺台上意氣風發嘅譚志源。

《壹》仔問佢覺得自己能唔能夠代表香港人,譚志源就耍晒官腔咁話:「根據個制度,人大代表係需要向佢所屬選區嘅選民收集意見,然後喺人大場所裡面反映出嚟。如果我成功當選,我會將香港人對國家發展,同埋對中央同特區關係嘅睇法同意見,喺人大嘅平台裡面,向相關部門反映。」

不過身為前「政改三人組」,譚志源都話願意幫手推動重啟政改,「去穿針引線,中央負責香港事務嘅官員同埋各個主要政黨嘅代表,如果都係有咁嘅意願(重啟政改),我係願意好似我以前做局長咁,幫手協調一啲會面。」

至於譚志源嘅老細梁錦松,雖然冇出嚟選人大,不過都仲幾關心香港社會,特別喺創新科技方面。佢同《壹》仔講,「UBER我覺得可以考慮,點解唔俾UBER喺香港?共享經濟係全球趨勢,當然亦都要照顧依家嘅持分者,但係呢個平衡點樣去取?你唔能夠因為要照顧依家有啲既得利益者,就讓創新唔喺香港出現。」

撰文:巫不言
熱門新聞
  • 【公屋女富貴之路】住3000呎大屋Cammi箝實賭廳老闆 飛甩強國富二代水源充足 38,192 views
  • 【嫁入百億富豪家】31歲《宮心計》李美慧 直升機閃婚56歲富商曾文豪 36,398 views
  • 【洗米嫂堅挺Body】狂舉十公斤操到有背肌 身材砌低後生女 33,413 views
  • 【四千萬嫁妝過門 】37歲阿嬌下周做人妻 老闆楊受成再加碼750萬厚禮 29,956 views
  • 【屋邨妹飛上枝頭】《飛虎》王敏奕靠曾志偉兒脫貧 千呎豪宅同居 28,995 views
  • 【地鐵捕獲】邊個外賣look上車? 發哥:乘客睇手機唔睇周潤發 24,895 views