< 返回
  • 【全九龍最細新盤設計】原則洗手盤放企缸 設計師:呢個問題好棘手!
  •   19,489 views │ 2017年12月07日
    留言()

 

洗手間完整3D圖:
http://bit.ly/2k1SPHA

今次設計師挑戰的為F室開放式單位,原則發展商亦有設示範單位,曾被傳媒指「五秒睇完」,其洗手盤放置在企缸設計更加是聞所未聞。

Eason表示,其實單位洗手間面積不算細,根本不用這樣設置:「我覺得問題都好棘手,其實見過有更加細廁所,點解特登轉入去先可以洗手?」他就建議將洗手盤改裝到近門口位置:「因為洗手盆原本就比較方形,有少少凸出,咁啱可以放到牆嘅凹位。」而原本洗手盆位置,他就建議裝上層架,放置淋浴露。

由於玄關走廊略短,Eason就指最多只可放置一個鞋櫃,至於廚房位置,他亦不多改動,只是加裝了一塊不鏽鋼,當清潔時容易一些抹走污垢。由於廚房洗手盆這個位置凹位,就可以訂造一個砧板,可以整個安裝在洗手盆上,可以在上方切東西。最大改動反而在天花位置:「我會喺凹位放置光管,就可以變成一個燈槽,令到間屋更加光猛。」

他就指,整個單位設計預算約十萬,最主要都是改動了廁所,廚房地板都不改動,最大預算就是傢具:「其實要慳錢嘅話,好多地方都係可有可無,例如電視牆可以不做,但床就最貴,因為變形金屬不算普及,會比較貴啲。」

撰文:梁延宇
攝錄:財經組

相關連結:
【挑戰細絕九龍新盤】70呎客廳變睡房加工作間 設計師警告:兩個人住太屈就!
http://bit.ly/2A6Y5Vm

 
熱門新聞
  • 何雁詩強迫棄養 鄭俊弘用倒鈎鐵鏈綁狗 47,092 views
  • 鄭俊弘把口話狗仔好乖 為氹女友將愛犬送走 15,904 views
  • 鄭俊弘被雪零收入身材暴漲 買嘢搵何雁詩埋單 13,988 views
  • 【難忘舊仇】梁思浩拒做《百萬富翁》嘉賓 請主持陳志雲食檸檬 13,420 views
  • 【城嫂抵錫】 慳老公荷包 Moka 行街齋睇唔買 12,155 views
  • 頻上內地節目演唱 葉蒨文被盛讚不負天后之名 11,579 views