< 返回
  • 【全九龍最細新盤設計】原則洗手盤放企缸 設計師:呢個問題好棘手!
  •   19,379 views │ 2017年12月07日
    留言()

 

洗手間完整3D圖:
http://bit.ly/2k1SPHA

今次設計師挑戰的為F室開放式單位,原則發展商亦有設示範單位,曾被傳媒指「五秒睇完」,其洗手盤放置在企缸設計更加是聞所未聞。

Eason表示,其實單位洗手間面積不算細,根本不用這樣設置:「我覺得問題都好棘手,其實見過有更加細廁所,點解特登轉入去先可以洗手?」他就建議將洗手盤改裝到近門口位置:「因為洗手盆原本就比較方形,有少少凸出,咁啱可以放到牆嘅凹位。」而原本洗手盆位置,他就建議裝上層架,放置淋浴露。

由於玄關走廊略短,Eason就指最多只可放置一個鞋櫃,至於廚房位置,他亦不多改動,只是加裝了一塊不鏽鋼,當清潔時容易一些抹走污垢。由於廚房洗手盆這個位置凹位,就可以訂造一個砧板,可以整個安裝在洗手盆上,可以在上方切東西。最大改動反而在天花位置:「我會喺凹位放置光管,就可以變成一個燈槽,令到間屋更加光猛。」

他就指,整個單位設計預算約十萬,最主要都是改動了廁所,廚房地板都不改動,最大預算就是傢具:「其實要慳錢嘅話,好多地方都係可有可無,例如電視牆可以不做,但床就最貴,因為變形金屬不算普及,會比較貴啲。」

撰文:梁延宇
攝錄:財經組

相關連結:
【挑戰細絕九龍新盤】70呎客廳變睡房加工作間 設計師警告:兩個人住太屈就!
http://bit.ly/2A6Y5Vm

 
熱門新聞
  • 男友被爆偷食兼搞大人個肚 梁嘉琪:我已一個人上路了 43,273 views
  • 相隔15年 何嘉莉再簽英皇以KOL身份出發 34,929 views
  • 【艷尼閨密爆料】悲慘婚姻跟小三共一屋 兩女侍一夫 32,539 views
  • 【強國男迷港女】有港女唱完賣肉 老闆拔槍逼陪酒 31,106 views
  • 【估佢唔到呀!】41歲舒淇嚴重皮膚敏感 兇手竟然係『海膽』 30,729 views
  • 老婆永遠是對的 張繼聰為謝安琪護航擋箭 29,030 views