< 返回
  • 【廢青?!】截車梳化客窮遊14國 型男:試過被摸大髀
  •   11,916 views │ 2017年12月08日
    留言()

 

今年二十九歲的原武Adam,多年前曾於建築師樓工作接近兩年,但後來越來越感到迷茫,於是他依然辭職,並到了德國進行工作假期一年多。差不多一年過後,Adam不打算繼續留在德國,但他又不甘心就這樣回來,「就咁返香港好似好『廢』,乜都無做過。」於是,他想到了一邊截順風車,一邊做沙發客,一邊旅遊回港。他簡單地計劃好從德國一直穿越十四個國家,途經歐洲、中亞,最後經過新疆、西藏等地,一直往東走,直至回到香港。

瘋狂

Adam自言自己性格本來比較沉實內斂,從小到大都是乖乖仔,但去到德國後,開始有感不需要過於介懷他人的目光,又做了很多他在港不會去嘗試的瘋狂事,例如在寒冬時候,跳進結了薄冰的湖游泳,又開始在街上賣唱,甚至決定一路乘車從德國回到香港。「其實我哋嘅人生始終屬於自己,只要你做嘅事情忠於自己,又唔會傷害到其他人就可以了。」

一共二百零四日的飄泊旅程,Adam足跡踏遍多個國家,包括捷克、匈牙利、塞爾維亞、保加利亞、羅馬尼亞、希臘、土耳其、伊朗、土庫曼、烏茲別克、哈薩克及中國。不過,大概有九成的時間Adam都是「食檸檬」。他曾被男司機「摸大髀」,又在車內遇見過情緒失控,嚇得他呆若木雞的老伯。當然,Adam也遇見過不少好人好事。

他憶述:「有一次喺戈壁灘,好荒蕪,我原本真係以為自己要瞓沙漠。突然見到一架坐滿人嘅房車,入面已經好逼,但佢哋都堅持讓一個位俾我上車,帶我去佢哋屋企。當晚再同佢哋家人一齊打地鋪瞓。呢啲經驗如果我唔係截順風車的話,我未必有機會經歷到。」最近Adam更出書,講述自己這趟坐順風車回家之旅。

 

撰文:黃心悅
攝影:海江田

相關連結:

【廢青?!】港大建築系生順風車遊歐亞「香港樓宇冇美感」

http://bit.ly/2AYplp5

【廢青?!】90後美女裸辭 擺地攤全職寫書法

http://bit.ly/2nCyNbZ
截順風車有好幾個方法。Adam說除了舉姆指外,更好的是先寫一個牌子,寫下你要走哪條公路和目的地,讓經過的司機有更多資訊。
Adam整個旅程中就是背著這個從德國一家二手軍備點買的背囊。內有一個小帳篷,還有一張軟墊,方便他隨時在戶外睡覺。
熱門新聞
  • 何雁詩強迫棄養 鄭俊弘用倒鈎鐵鏈綁狗 245,836 views
  • 鄭俊弘把口話狗仔好乖 為氹女友將愛犬送走 44,989 views
  • 鄭俊弘被雪零收入身材暴漲 買嘢搵何雁詩埋單 39,170 views
  • 【難忘舊仇】梁思浩拒做《百萬富翁》嘉賓 請主持陳志雲食檸檬 29,628 views
  • 【人神共憤】鄭俊弘用倒鈎鐵鏈綁狗 何雁詩網上回應:我是狗癡⋯唔係好明發生咩事 28,712 views
  • 多災多難 何雁詩戀鄭俊弘連阿爸都唔撐 27,252 views