< 返回
  • 【泛民初選●新東篇】稱與郭永健有共同對手 張秀賢斥范國威:十八年嚟做過乜?
  •   4,827 views │ 2018年01月01日
    留言()

 

曾盛傳得到本土民主前線和青年新政支持出選的張秀賢,最初對此保持低調,後來強調得到黃台仰和梁頌恆支持,不過他日前在論壇改口,指對方立場是「不反對」。追問他這一點,他堅持是有團體破壞不以初選決定出戰者的共識。

「九月佢哋確實講過支持,去到依家『唔反對』,係因為有個初選喺度 我理解依家佢哋唔反對嘅人,都係唔反對為抗爭者做事嘅人,你唔可以話佢哋立場轉變咗 你問番佢哋呢件事有冇發生過,佢哋冇得否認。如果否認,咁有人就講大話囉。

共同對手
既然協調變初選,影響本土派點將,他又如何爭取本土派選民認同?張秀賢覺得,應先問民主派主流支持者,是否支持他出選,「本土派朋友未必認同初選機制,但初選機制出嚟嘅候選人,如果同本土派某啲理念比較一致嘅,你覺得本土派會唔會出嚟投呢一票?」

張秀賢形容選情「勢均力敵」,但昔日學民戰友作班底的眾志,卻支持郭永健,而不是他這位前「軍師」。話雖如此,張秀賢不認為自己是孤軍作戰,「郭永健一定唔係孤家寡人,因為我同佢一齊作戰緊。睇論壇表現,大家都知我同郭永健都有一個共同對手。」

《議事規則》修訂後,議會空間縮窄,他主張追求社區建設,建立長遠民間力量。這點跟范國威提倡「社區維權」,是否有點相似?他帶點激動說:「佢咁多年做過啲乜啫?佢做咗十八年區議員啦,如果佢要講社區維權真係有咁多作用嘅,佢十八年之內應該要做到啲成績㗎嘛。」

和頭酒
如果真的輸了,他強調:「梗係全力幫其他人助選啦。」他以中大迎新營「互片」傳統後有「和頭片」為例,指民主派初選過後,還是要擺和頭酒。但他補充,之後的事之後再算:「反正我都有信心贏。」哪裡來的自信?他道:「廿幾日好多變化嘅,朱凱廸跑得出都係最尾一兩個星期發力。」

撰文:鄭語霆
攝影:林金展

相關連結:
【泛民初選●新東篇】立會議席過半靠搶商界票 張秀賢倡完善經濟政策
http://bit.ly/2zHyD3z
常言「政治一天都嫌長」,張秀賢說去年底籌備選舉至今,親身感受到政壇如何日日新鮮。「三百幾日好似過咗三百幾年咁。」
熱門新聞
  • 林保怡篤完鮮肉男友激凸 淺水灣冧爆拍拖 49,742 views
  • 【獨家】千萬酬勞拍劇照推 胡杏兒:我一定要追多個 47,739 views
  • 【封面●老中青炒虛擬幣●遍地開花】直擊深水埗腦場變「掘礦機」場 開炒幣講座兩小時賺40萬 31,692 views
  • 陳志雲爆大鑊 佘詩曼拍劇拍到有陰影 31,220 views
  • 【索媽旅行有福利】黃伊汶露半球同囝囝索吻 蓋過梁浸浸風頭 30,943 views
  • 熊心如老豆三頭家 蘇韻姿弟妹唔同媽 28,492 views