< 返回
  • 【泛民初選●新東篇】立會議席過半靠搶商界票 張秀賢倡完善經濟政策
  •   6,034 views │ 2018年01月01日
    留言()

 

今次補選,民主派都打出「反威權」、「反DQ」口號,不過要做到這點,張秀賢認為要有承諾,如自己提出只做一屆議員、支援區議會選戰等。

雖然議會抗爭空間收窄,不過爭取進入議會的他不認同無事可做,如議員仍可向政府索取資料、在各事務委員會工作等,議員身份亦有利為部分議題發聲。「《議事規則》改咗,冇咗拉布空間,但唔代表你冇議事空間、冇參政空間。」

《議事規則》修訂一役後,楊岳橋提出泛民在來屆立法會議席過半,要做到這點,張秀賢認為直選要多取議席之餘,傳統功能組別亦要「穩守突擊」,既守住既有專業界別,也要向商界埋手,在中小企、經濟、創科政策等範疇做好倡議,以免予人「純粹為搶位」之感。「例如飲食界或者零售及批發界,呢兩個組別都係有個人票,啲選民唔係期望你搶完位之後就唔做嘢。」

經濟方面,他提到改革外匯基金,透過外匯基金未有投資項目的資產作投資,引入外國或跨國企業來港,開設地區總部或分部。至於創新科技,他直指有關政策頭痛醫頭、腳痛醫腳,創科局成立至今也沒做好統籌者角色,「而家創科局冇乜人覺得佢真實地存在,因為都唔知佢做緊乜,Uber唔關佢事,科技園公司已經有科技園。」他建議政府可透過幫助融資、直接投資等協助初創企業發展。

張秀賢支持全民退保,認為家庭團聚是人權,但單程證實際操作、審批權、限額等需再討論。他自稱屬中間偏左,政綱就以經濟、創科政策行先,但他不認為有問題,因為「做大個餅」方可令勞工、社福政策有穩定進步,「如果個餅愈縮愈細嘅,我哋就喺個愈縮愈細嘅餅爭囉,我哋淨係爭到餅碎,又何必呢?」

撰文:鄭語霆
攝影:林金展

相關連結:
【泛民初選●新東篇】稱與郭永健有共同對手 張秀賢斥范國威:十八年嚟做過乜?
http://bit.ly/2CeRZ5u
熱門新聞
  • 林保怡篤完鮮肉男友激凸 淺水灣冧爆拍拖 54,265 views
  • 【獨家】千萬酬勞拍劇照推 胡杏兒:我一定要追多個 51,629 views
  • 陳志雲爆大鑊 佘詩曼拍劇拍到有陰影 41,471 views
  • 【索媽旅行有福利】黃伊汶露半球同囝囝索吻 蓋過梁浸浸風頭 35,145 views
  • 【封面●老中青炒虛擬幣●遍地開花】直擊深水埗腦場變「掘礦機」場 開炒幣講座兩小時賺40萬 33,834 views
  • 【來港五年仲未改到】阿仔扭眼瞓 郭晶晶出「踎」功絕技 32,036 views