< 返回
  • 【狂噴疑致癌煙】村民飽受瀝青廠折磨 「吸一啖氣真係好想死」
  •   9,642 views │ 2018年01月04日
    留言()

 

上水文錦渡虎地坳的嘉華瀝青廠,自去年四月營運後,附近村民投訴廠房釋放大量疑致癌有害氣體。虎地坳村居民吳太亦投訴:「以前每晚瞓得好好,世外桃源一樣。瀝青廠開咗之後,當風吹過嚟,好臭好難受,嚴重起嚟隔三、四秒就聞到。」她胞姊最近更咳個不停,「睇極醫生都唔好,夜晚又失眠。」

撰文:何紫、李啟發
攝影:胡智堅

村民:吸啖氣真係好想死
她形容村內環境「由天堂跌落地獄」,「真係十分難受,總之唔會健康,令人作嘔嘅臭,仲會令人情緒低落。」每當頂唔順,她就會到女兒位於新界市區的住所暫避。

有村民上網找資料,發現瀝青廠有機會釋出致癌氣體,吳太亦擔憂稱:「好多村民都諗嗰啲係致癌物質,我唔係讀化學就唔知,但都係害死我哋 政府唔應該批(牌照)俾廠方,一係先安置我哋,再放呢啲毒物喺附近。」

虎地坳村居民阿明更激動稱:「啲氣味每日都有,不時刺激你,吸一啖氣真係好想死,想自殺。」又稱已戒煙數年,「以前食煙都冇依家情況咁壞,經常有痰喺喉嚨。」他曾向環保署投訴,卻獲冷淡回應,「佢哋嚟視察冇測量儀嗰啲,淨係聞吓就話影響不大。」當有人巡查時,臭味會離奇變少,故投訴後情況未見改善。

相關連結:

【呂志和旗下】上水瀝青廠狂噴疑致癌煙 村民:害死我哋 http://bit.ly/2A9sOvX

【村民憂致癌】瀝青廠指白煙是水蒸氣 醫生:嚴重或致肺炎
http://bit.ly/2CvG4kH
吳太在虎地坳村住了二十多年,瀝青臭味嚴重影響生活,她只希望瀝青廠盡快搬走,還她一口清新空氣。
熱門新聞
  • 林保怡篤完鮮肉男友激凸 淺水灣冧爆拍拖 49,723 views
  • 【獨家】千萬酬勞拍劇照推 胡杏兒:我一定要追多個 47,726 views
  • 【封面●老中青炒虛擬幣●遍地開花】直擊深水埗腦場變「掘礦機」場 開炒幣講座兩小時賺40萬 31,691 views
  • 陳志雲爆大鑊 佘詩曼拍劇拍到有陰影 31,168 views
  • 【索媽旅行有福利】黃伊汶露半球同囝囝索吻 蓋過梁浸浸風頭 30,937 views
  • 熊心如老豆三頭家 蘇韻姿弟妹唔同媽 28,492 views