< 返回
  • 【八卦陣】「范大師」畫狗仔 日本人都排隊等
  •   7,672 views │ 2018年01月05日
    留言()

 

仲有兩個月先到農曆新年,但宣佈參選新東初選嘅范國威已經好鬼勤力,幾乎日日擺街站,仲寫定揮春同埋畫狗仔水墨畫,出盡力氹新東市民開心。

大學本科讀美術嘅咖哩飯,畫出嚟嘅狗仔都真係幾得意,仲有得揀想佢畫雪橇犬、八哥定係史納莎。原來佢擺街站畫年畫,已經畫咗十五年,佢同《壹》仔講以前好蠢,畫一幅畫要成半個鐘,天寒地凍真係鬼有人肯等佢畫,不過依家佢就學精咗,一幅畫三至五分鐘就畫好。

計計吓,佢每次擺街站可以畫大概四十幅畫,今年佢會巡迴新東一個月擺站,睇嚟畫一千幅年畫真係不是夢。仲有日本人特登預先email問佢,邊度可以攞到佢嘅畫,上星期日就去咗將軍澳排隊拎「范大師」嘅真跡。

公民黨大狀余若薇嘅字畫出名靚,唔少政黨每次籌款都會搵佢幫手畫兩幅字畫,每幅都以幾萬蚊甚至更高額成交。如果今次新東初選咖哩飯跑出,唔知民主派會唔會嚟個大團結,搵埋佢幫手畫水墨畫籌款呢?

撰文:巫不言
熱門新聞
  • 【攞公屋住一世】300呎間3房全部雙人床 預埋個仔娶老婆 225,473 views
  • 【攞公屋住一世】全屋住4人用盡300呎 盡用空間好多暗格 39,969 views
  • 【蝸居宅急變】地拖變Dior 家居創意達人Queenie屋企勁多蠟燭 30,145 views
  • 【富豪大宅】四叔山頂大宅完工 90歲搬入長壽大屋 29,439 views
  • 【香港饑渴男女】男沉迷自慰不能自拔 女日需幾十次高潮 28,401 views
  • 【艷尼露pat pat】三點式陪釋健釗遊夏威夷 寶蓮寺大和尚忽告病不回寺 19,348 views