< 返回
  • 空姐隔月飛尼泊爾 為孤兒送暖
  •   10,558 views │ 2018年01月07日
    留言()

 

「一擰轉頭,幢兩層高嘅樓就冧咗落架的士度。嗰陣我都未識得驚,直到上咗公司派嚟架飛機,坐低 」空姐Alice不時申請調飛香港至加德滿都的航線,喜歡當地人的純樸,更因她是當地一個拯救被人口販賣兒童的機構成員。

兩年前,尼泊爾發生七點八級大地震當日,她和朋友準備將在香港收集到的衣服,拿到當地跳蚤市場出售,為組織籌集經費。如果遲十秒落的士,她可能已被壓在兩層樓的石屎下,再也見不到當地稱她為「sister」的孩子追着她跑

我大學主修小學教育,實習後發現自己唔係好適合,打算搵其他工。有朋友提議一齊去考空姐,我覺得幾好呀,可以周圍飛,當去旅行。點知最後我考到,佢考唔到,就係咁,我做咗十年空姐。

不過近年我已經唔會日日飛,每個月有一半時間留喺香港做training,訓練新人。好似頭等艙咁,客人嘅餐點會好似fine dining一道一道菜上,當然你要稱呼對方陳小姐、黃先生,唔係「普通」嘅先生小姐,所有服務都會尊貴啲,呢啲都需要經過訓練。

我好耐之前已經申請調飛尼泊爾航線,因為鍾意當地人嘅純樸,而且有一整日嘅layover,比較輕鬆,我仲可以去附近嘅寺廟行吓,去市集食吓嘢。

幾年前我喺飛去加德滿都嘅機上,認識到一個救援組織成員,跟咗佢去參觀兒童之家。十幾二十年前尼泊爾發生內戰,當地村落好多父母覺得送仔女去首都加德滿都會安全啲,可以接受更好嘅教育,佢哋俾錢中介送仔女過去。點知啲中介其實係人口販子,被帶走嘅小朋友最後住喺環境惡劣嘅孤兒院,唔單只冇書讀,有啲仲被迫去做嘢,甚至乞錢。

機構拯救返嚟嘅小朋友會住喺兒童之家,近年少咗人口販賣個案,機構開始做青少年服務。我幾年前就幫手喺香港成立分支,主要做宣傳同籌款。上年十一月,我同機構成員登上尼泊爾珠峰基地營,來回總共行咗十二日,都籌到一筆錢俾兒童之家。

依家我大概每兩個月就有機會調飛加德滿都,一落機已經係深夜,第二朝一早去兒童之家同小朋友食早餐,然後同佢哋行大約半個鐘,送佢哋返學。班小朋友都叫我「sister」,如果好彩飛到週末航線,我就可以同佢哋玩足全日。
相關

 

相關連結:

遇大地震患創傷後遺症 空姐回港為災民籌款
http://bit.ly/2lZlkHQ

撰文:劉卓瑩
攝錄:林金展
熱門新聞
  • 【攞公屋住一世】300呎間3房全部雙人床 預埋個仔娶老婆 213,855 views
  • 【攞公屋住一世】全屋住4人用盡300呎 盡用空間好多暗格 37,665 views
  • 【蝸居宅急變】地拖變Dior 家居創意達人Queenie屋企勁多蠟燭 28,643 views
  • 【香港饑渴男女】男沉迷自慰不能自拔 女日需幾十次高潮 26,526 views
  • 【富豪大宅】四叔山頂大宅完工 90歲搬入長壽大屋 24,508 views
  • 傳態度差棄用鄭俊弘 陳家樂執二攤演《逆緣》冷凍人 24,023 views