< 返回
  • 【Startup●殘酷真相】代購app無收入 港大生幾乎食穀種:我哋每月使好少錢!
  •   11,197 views │ 2018年01月08日
    留言()

 

Lewis續指,現時仍以日韓食品、化妝品及明星精品等最受歡迎,但要數到後起之秀,就不得不提來自新加坡的鹹蛋魚皮:「佢出名原因係喺當地宣傳得好好,好多當地、香港同亞洲嘅KOL都有分享,但喺香港就未有得賣。」他舉例指,而當地正價九十多港元購買一包,而平台上的用戶肯以一百五十元至一百八十元購買一包,一次購買二十包就可以賺取一張機票的價錢。

因為這個生意,三位原本「宅宅哋」的老闆,對流行物品都十分了解:「最近有個加濕器,有啲卡通人物喺上面,都好多人想買;好似啲韓國化妝品牌,其實喺香港有鋪頭,不過最新款,或者係聯名限定,香港一定唔會有,所以好多人都好願意喺我哋代購平台上買。」他們更坦承,在標題加上「隱世」、「極邪惡」等字眼會即時令更多人觀看:「通常產品嚟到香港之後,香港人好鍾意幫佢改名,好似瘦臉神器、美白棉花之類,嚟到香港之後先有。」問到會否因此更容易追女仔,Winston笑笑口地說:「唔知呀!」

現時Fetch共有三個收貨溝道,包括自提點、智能櫃及郵寄,但現時Fetch並沒有收費模式,換言之公司收入「幾乎零」。「你話我哋點樣賺錢,其實我哋仲喺度思考緊,之後可能會加少少交易費,大約百分之五左右。」Lewis表示。

到了問答環節,科學園科培網絡會長鄒健宏(Kenneth)表示,見過太多同類型app,不少短期內都失敗收場。Lewis更坦承近月三位老闆幾乎要「食穀種」,最終結果係點?即刻去片!

撰文:梁延宇
攝錄:廖健昌

相關連結:
【Startup●靠「極邪惡」吸like】嫌幫朋友代購麻煩 港大生製代購app 賣廿包鹹蛋薯片即賺機票
http://bit.ly/2EZC7lO
【Startup●創業錦囊】Facebook多like反而無生意 專家:認清楚邊個先係顧客!
http://bit.ly/2CWW5Nm
熱門新聞
  • 【攞公屋住一世】300呎間3房全部雙人床 預埋個仔娶老婆 225,473 views
  • 【攞公屋住一世】全屋住4人用盡300呎 盡用空間好多暗格 39,969 views
  • 【蝸居宅急變】地拖變Dior 家居創意達人Queenie屋企勁多蠟燭 30,145 views
  • 【富豪大宅】四叔山頂大宅完工 90歲搬入長壽大屋 29,439 views
  • 【香港饑渴男女】男沉迷自慰不能自拔 女日需幾十次高潮 28,401 views
  • 【艷尼露pat pat】三點式陪釋健釗遊夏威夷 寶蓮寺大和尚忽告病不回寺 19,348 views