< 返回
  • 【八卦陣】堂堂姚教授 「驚」政治記者?
  •   6,917 views │ 2018年01月10日
    留言()

 

姚松炎嘅議員助理曾經受訪時,大爆老闆好驚接受政治記者訪問,「因為要講政治理念。」《壹》仔最近問番姚教授係咪真係咁驚,佢話:「以前接受訪問,通常講專業範疇嘅事,嗰啲我駕輕就熟,而且個專業知識明顯係幫到社會」,所以佢以前處理得好啲。

但入咗立法會之後,姚教授話有一個好得意嘅感覺,「就係政治beat嘅同事,對技術議題冇興趣。」與其話「驚」,佢其實覺得自己同政治記者「mismatch」。離開咗大學嘅姚教授,其實仲好鍾意教人嘢,佢搞過茶聚同工作坊,教記者查冊同睇啲又厚又難睇嘅政府文件。

「我嗰陣接觸到啲傳媒,全部都係政治beat㗎嘛!我就開茶聚,同佢哋講話財委會裡面,政府交上嚟嘅文件入面有個價格調整準備金,但港鐵嘅合約就冇。對我嚟講呢個係好雀躍,發現咗個大秘密!政府講大話,呃咗市民二十年錢,哇!俾我捉到,政府終於坦白承認,我覺得係件好大好大嘅事嚟。但政治beat啲同事話冇興趣,佢話我唔明,呢下其實我有啲stuck咗喺度。」

佢話已經適應緊點同政治記者溝通,其實佢依家嘅政治論述都好清楚,睇嚟已經慢慢擺脫緊呢個陰影喇!

撰文:巫不言
熱門新聞
  • 【攞公屋住一世】300呎間3房全部雙人床 預埋個仔娶老婆 225,446 views
  • 【攞公屋住一世】全屋住4人用盡300呎 盡用空間好多暗格 39,964 views
  • 【蝸居宅急變】地拖變Dior 家居創意達人Queenie屋企勁多蠟燭 30,144 views
  • 【富豪大宅】四叔山頂大宅完工 90歲搬入長壽大屋 29,430 views
  • 【香港饑渴男女】男沉迷自慰不能自拔 女日需幾十次高潮 28,394 views
  • 【艷尼露pat pat】三點式陪釋健釗遊夏威夷 寶蓮寺大和尚忽告病不回寺 19,345 views