< 返回
  • 【生意●一年回本】3D眼鏡靠眾籌 80後贏國際獎成功入屋
  •   8,971 views │ 2018年01月29日
    留言()

 

招式一:眾籌
他挾着大公司和名牌學府畢業之名,絕對可以扶搖直上,但他無懼艱辛,放棄四萬多元月薪,這冒險精神和他童年在九龍灣啟樂臨屋區長大有關,「我們有好大地方周圍走,和不同小朋友玩,可以探索周圍環境,執啲垃圾嚟做玩具,或者去花槽挖泥,導致長大後性格上對唔同事物有好強好奇心,慢慢工作上肯勇於嘗試自己範疇以外嘅嘢。」

他第一炮是推出3D打印眼鏡。「我需要戴眼鏡,我搵不到合適眼鏡,衫褲鞋襪都有尺碼選擇,於是我設計眼鏡。

「因為我讀建築接觸到3D打印技術,所以我將這技術用喺眼鏡方面,眼鏡有大中細碼,佩戴者可以選擇鼻托的高低,選擇眼鏡臂的長度等,然後把這項目放喺外國一個眾籌網站Indiegogo,籌得一萬多美金。」

招式二:自我宣傳
他更自己做市場推廣,「要喺不同社交平台讓人知道你嘅作品,譬如好想上TechCrunch和Design Milk,就自己搵編輯pitch佢,可能搵二十個才有一個睬你,唔可以長篇大論,要幾句講到重點,吸引到佢,佢才會聯絡你。」

招式三:參賽參展
新仔無後台,參賽都是方法。「因為顧客要搵人做裝置藝術時,佢哋會試搵最近喺裝置藝術中得獎嘅人。」

有些獎項,如二○一五年他獲得香港設計中心頒發的香港青年設計才俊獎,令他獲得五十萬元贊助,可以遠赴海外一些著名設計公司實習一年,他選擇在東京著名的藤本壯介建築設計事務所和紐約有名的ECCO Design各留了半年,去年四月份,他更爭取在國際曝光,在家具設計界屬超級盛事的米蘭國際家具展中推出FIT-NITURE家具系列,將Fitness和Furniture結合,更憑一張可以坐又可以做運動的健身長椅《X Bench》,獲得Salone Satellite Award(新銳設計師獎)二獎,「Airbnb都想將某幾件傢俬放喺北京office。」遲些他甚至和其他人合資傢俬生意,「佢哋甚至諗一年營業額有幾多,佢哋已經有呢啲business mind。」

回想初起步時,他也曾想過放棄,「放棄念頭會時不時來visit你,就算返回原位都唔滿足到自己追求,不如努力睇吓可以點樣將現時工作做得更好。」

撰文:李苑欣
攝錄:廖健昌

相關連結:
【生意●新進建築師】棄名牌事務所 80後建築師葵興衝出國際
http://bit.ly/2DSZFuR
【生意●創業錦囊】成功靠「父幹」? 堅持創業初衷「少咗叫我轉工」
http://bit.ly/2GngRHo
熱門新聞
  • 【壹經典●富豪元配宿命】入院前仍然清醒 李嘉誠太太過身之謎(附死亡證) 44,786 views
  • 【毒海蕭正楠】大麻可卡因溝冰毒 元朗隱世村與世隔絕戒毒 35,576 views
  • 【最浮誇明星之家】吳剛老婆首曝光 全家豪華裝出巡拋窒途人 35,537 views
  • 【坎坷身世大起底】苟姑娘嫁二奶仔 34,022 views
  • 【壹經典●富豪元配宿命】一夜夫妻百夜恩 李兆基前妻潛心信佛 25,902 views
  • 【11女角加埋500歲】《深宮計》後宮熟透 52歲羅霖搶鏡36歲胡定欣搏盡 24,310 views