< 返回
  • 抗政府DQ奸計 袁海文獲妻力撐
  •   8,865 views │ 2018年02月02日
    留言()

 

為咗對抗政府嘅DQ奸計,民主黨袁海文上星期正式獲黨內中委會通過,成為立法會九龍西補選嘅Plan B人選。身負重任嘅佢,除咗靠黨友同泛民力量支持,背後仲有一位功臣,就係佢太太力撐。

袁海文話,生命中最啟發到佢嘅人,一定係佢太太,「點解呢,我太太同我都係有一啲理想主義,想追求一個更加好嘅社會。」另一半並非政界中人,而係一名心理學家,曾經任職世界衛生組織,注重人類嘅精神健康。

佢話根據聯合國《全球快樂報告》,計算一個國家或地區嘅幸福指數時,無論當地GDP、廉潔度,或者人民有冇自由去作出一啲人生決定等,都會評分。即係人民有冇自由選擇權、係咪活喺民主社會等因素,都影響佢哋係咪快樂。

雖然同太太嘅職業好唔同,但袁海文形容,兩公婆都希望推動世界快樂。佢舊年決定參加泛民初選前,第一個就問太太意見,當時太太問番佢參選目的,佢答係想實踐自己一路以嚟嘅理念,太太即刻支持。佢話太太嘅支持,令佢覺得有一個親密夥伴,「對我從政、對我信念、對我嘅堅持,一定係好大作用。」

撰文:巫不占

攝影:李育明
初選有結果當日,(左起)民協馮檢基、姚松炎同袁海文握手表現團結。但由於基哥放棄做plan B,袁海文於是頂上,對抗政府可能DQ姚松炎嘅奸計。
熱門新聞
  • 【經典●張栢芝接江湖姦殺令】吳雪雯唔接戲被圍毆 蔡慧敏被禁錮72小時 (足本版) 72,112 views
  • 【每日壹爆●青龍教秘中秘】億萬富婆為賣淫集團煮飯 高級督察揭她是誰......(足本版) 68,642 views
  • 【赤裸的女人】34歲天體港女:著衫好束縛唔舒服(足本版) 56,724 views
  • 【冇何傲兒繼續爺孫戀】八十歲林建名認食藥 拖日系少女睇Hello Kitty (足本版) 54,762 views
  • 【一代艷星51歲啦】靚樣拍得住邱淑貞 艷星吳雪雯keep住又白又滑 (足本版) 50,769 views
  • 【為拍拖去到盡】港女為符暗戀者要求 3個月喪減40磅(足本版) 49,125 views