< 返回
  • 罷交稅不合作運動 以往成效不彰
  •   10,077 views │ 2018年02月03日
    留言()

 

早前被DQ嘅新界東立法會議員長毛梁國雄,面對今次政府DQ風暴,最近呼籲公眾嚴肅考慮搞「不合作運動」,例如罷交十蚊或五十蚊稅。其實香港以往都出現過同類運動,但成效麻麻。

不合作運動概念源於美國哲學家梭羅,喺一九四八年寫咗篇文章叫〈公民的不服從〉,佢話:「如果今年有一千人不交稅,那不是暴烈、血腥的舉動,但若交稅,那是使政府得以施展暴行,讓無辜的人流血。事實上,這正是和平革命的定義。」

早喺梭羅提出之前,已有唔交稅向政府表達不滿嘅例子。印度聖雄甘地為抵制英國統治,呼籲印度人唔納稅、唔入公立學校、唔到法庭等,又抵制英貨同公開製鹽,最終令殖民政府近乎癱瘓,不得不頒布新憲法,令印度逐漸發展自治體制。一九○九年英國婦女亦唔交稅抗議女性冇投票權,運動持續至一九一八年,部分婦女亦於該年開始有投票權。

喺香港,工黨前立法會議員何秀蘭○七年未當選議員,都呼籲過市民遲交差餉以爭取普選,但惹來批評亦冇乜回響。二○一二年,由反國教絕食教師韓連山等人成立嘅保衞香港自由聯盟,發起過交少十蚊稅行動,抗議用血汗錢出糧畀班庸官,要求謬波、吳得掂同卡片蘇下台,呢次就有部分市民響應,但稅局冇公布有幾多人少交十蚊稅嘅數字,庸官們亦都冇因此下台。

撰文:巫不言
長毛星期日喺公民廣場上台,話要搞不合作運動,例如罷交十蚊或五十蚊稅。
熱門新聞
  • 相隔15年 何嘉莉再簽英皇以KOL身份出發 32,006 views
  • 【估佢唔到呀!】41歲舒淇嚴重皮膚敏感 兇手竟然係『海膽』 28,213 views
  • 【陰宅風波●36個契仔女】借走600萬 「殯儀靚太」被契哥大控訴 27,312 views
  • 【艷尼閨密爆料】悲慘婚姻跟小三共一屋 兩女侍一夫 26,899 views
  • 關錦鵬再出手捧影后 哮喘Sammi 狂扯煙搏晒命 26,763 views
  • 【陰宅風波●言論出位】靚太:焦屍似叉燒味 行家爆:佢根本未入行! 25,640 views