< 返回
  • 罷交稅不合作運動 以往成效不彰
  •   9,955 views │ 2018年02月03日
    留言()

 

早前被DQ嘅新界東立法會議員長毛梁國雄,面對今次政府DQ風暴,最近呼籲公眾嚴肅考慮搞「不合作運動」,例如罷交十蚊或五十蚊稅。其實香港以往都出現過同類運動,但成效麻麻。

不合作運動概念源於美國哲學家梭羅,喺一九四八年寫咗篇文章叫〈公民的不服從〉,佢話:「如果今年有一千人不交稅,那不是暴烈、血腥的舉動,但若交稅,那是使政府得以施展暴行,讓無辜的人流血。事實上,這正是和平革命的定義。」

早喺梭羅提出之前,已有唔交稅向政府表達不滿嘅例子。印度聖雄甘地為抵制英國統治,呼籲印度人唔納稅、唔入公立學校、唔到法庭等,又抵制英貨同公開製鹽,最終令殖民政府近乎癱瘓,不得不頒布新憲法,令印度逐漸發展自治體制。一九○九年英國婦女亦唔交稅抗議女性冇投票權,運動持續至一九一八年,部分婦女亦於該年開始有投票權。

喺香港,工黨前立法會議員何秀蘭○七年未當選議員,都呼籲過市民遲交差餉以爭取普選,但惹來批評亦冇乜回響。二○一二年,由反國教絕食教師韓連山等人成立嘅保衞香港自由聯盟,發起過交少十蚊稅行動,抗議用血汗錢出糧畀班庸官,要求謬波、吳得掂同卡片蘇下台,呢次就有部分市民響應,但稅局冇公布有幾多人少交十蚊稅嘅數字,庸官們亦都冇因此下台。

撰文:巫不言
長毛星期日喺公民廣場上台,話要搞不合作運動,例如罷交十蚊或五十蚊稅。
熱門新聞
  • 【公屋女富貴之路】住3000呎大屋Cammi箝實賭廳老闆 飛甩強國富二代水源充足 36,673 views
  • 【嫁入百億富豪家】31歲《宮心計》李美慧 直升機閃婚56歲富商曾文豪 35,253 views
  • 【富豪苦痛誰又知】奚秀蘭嫁入豪門辛酸 老爺曾服80粒安眠藥 33,380 views
  • 【被MissHunny奚落】Myar麥芽打贏官司重新出發 向青春說sorry! 29,166 views
  • 【四千萬嫁妝過門 】37歲阿嬌下周做人妻 老闆楊受成再加碼750萬厚禮 28,138 views
  • 【夜總會打爆鼻樑】《飛虎》吳岱融喜愛爛蒲得罪黑幫 感激鍾淑慧諒解:佢冇鬧我 28,061 views