< 返回
  • 【「聽」壹週刊28年】為視障人士錄壹仔故事 忠實讀者:風雨不改出書日錄音!
  •   5,504 views │ 2018年03月14日
    留言()

 

紙媒追求數碼化,買週刊的人買少見少,但李健裁逢星期三早上,風雨不改會去便利店買《壹週刊》,細閱後,再將挑選好的文章一字一句的讀出來。

李健裁在香港失明人協進會做義工,每星期會讀《壹週刊》的文章,製成錄音放在協會的熱線,視障人士可以打電話到熱線,收聽語音版的《壹週刊》。

李健裁這一讀,就讀了廿多年。閣下手上這期雜誌,將是她讀的最後一期紙本《壹週刊》。

逢星期三朝早,我都會去買最新一期嘅《壹週刊》。東涌間OK就最早有得賣!深水埗就好遲先有。買完之後,我就會揀好約十篇報導,去香港失明人協進會嘅錄音房,將文章一字一句錄下來,一錄就錄三、四個鐘。我本身做製衣,退休後開始為視障人士錄製錄音書同語音版報紙雜誌。

 

從不脫期

九十年代初起,香港失明人協進會會為視障會員提供熱線,會員打上去就可以聽語音版報紙或雜誌,包括《壹週刊》。我由嗰時開始,就會每星期嚟協會錄音,剪接後上載至熱線系統。後期有電腦發聲系統,報紙都係由系統發聲逐粒字讀出。但唯獨係《壹週刊》,一直以來都係真人發聲。

我從未試過脫期㗎!最多八號風球就會遲一日,就算去旅行我都會校啱時間,星期三、四要返到香港去錄音。

我由《壹週刊》創刊初期就開始睇,係最早期嗰批讀者。我初頭係《壹週刊》訂閱戶,之後又去協會讀《壹週刊》,咁樣一睇就睇左廿幾年喇。初初睇《壹週刊》,唔捨得丟,廿幾三十疊《壹週刊》收哂落床下底,啲仔女都鬧我做咩唔丟,我話得閒攞出嚟睇吓,後尾到搬屋嗰時先迫不得已丟晒。

 

被文字感動

我最鍾意《壹週刊》嘅文筆,有時會俾啲文字感動到,讀讀吓要停一陣,喊完先再讀,或者笑完先再讀。喺錄音室困三、四個鐘頭係幾攰,但個心又滿心歡喜,因為你岩岩做完一件歡喜事。

我讀左《壹週刊》十幾年,風雨不改。只係以前好厚嘅《壹週刊》,而家愈來愈薄,但照樣錄九十分鐘,咁就好難揀料讀。傳比會員嘅方式都改咗幾轉喇,九十年代寄錄音帶比啲會員,後尾轉做寄MP3碟,再到而家用電腦錄音再擺上熱線,都一樣繼續錄。可惜時代變遷,好多嘢想留都留不住了。

 

撰文:鄭靖而
攝影:黃雲慶

 

 

相關連結:

【「聽」壹週刊28年】視障讀者:放假就打電話聽壹週刊
http://bit.ly/2Hu8oSs
李健裁聲線有點像《18樓C座》的祥嫂,甚為親切。
李健裁是《壹週刊》忠實讀者,由《壹週刊》創刊初期就開始訂閱。
熱門新聞
  • 【壹經典●富豪元配宿命】入院前仍然清醒 李嘉誠太太過身之謎(附死亡證) 42,263 views
  • 【最浮誇明星之家】吳剛老婆首曝光 全家豪華裝出巡拋窒途人 35,125 views
  • 【毒海蕭正楠】大麻可卡因溝冰毒 元朗隱世村與世隔絕戒毒 34,687 views
  • 【坎坷身世大起底】苟姑娘嫁二奶仔 31,739 views
  • 【地鐵捕獲】邊個外賣look上車? 發哥:乘客睇手機唔睇周潤發 29,720 views
  • 【壹經典●富貴非浮雲】罕有被公開譴責 誠哥一生兩大遺憾 28,002 views