< 返回
  • 【電視汁養出抗爭者】趙思樂:小農DNA係奴隸主義者的思路(3)
  •   6,341 views │ 2018年04月10日
    留言()

 

趙思樂,27歲,廣州人。南京大學金融工程系畢業後,卻跑在女權運動、維權新聞的最前線。曾獲五項香港人權新聞獎、亞洲出版協會(SOPA)卓越新聞獎。


 

自小以香港的電視汁撈飯,愛看TVB,連六點半新聞、港台節目都不放過。趙思樂看見公仔廂中立法局議員唇槍舌劍、遊行示威無日無之,以為世界本應如此。直到九九年,美軍誤炸中國駐南斯拉夫大使館,令十一億中國人民站起來。廣州市也出現了遊行。爸爸說:「呢種場面好少見。」令她首次發現,每日在電視看見的,並不是她身處的世界。「細個對香港社會的面貎、新聞樣態嗰種記憶同經驗,令我知道自由社會應該係點。自由到壓迫時,我會覺得唔公平。呢樣會影響你每一個決定:要做咩工作、可以忍受或不可忍受啲乜嘢。」


 

在共產黨治下的中國長大、受教育,趙思樂正是陶傑眼中「小農DNA」的傳人。她怎樣看這頂帽子?



熱門新聞
  • 化身YouTuber? 謝文欣拍片唱爆黃凱芹 71,814 views
  • 【啜爆陳茵媺】老婆一拖三返加 陳豪難離難捨機場抱緊些 (足本版) 67,358 views
  • 【180磅肥師奶】8個月勁減60磅 變靚師奶:以前一晚十隻大閘蟹(足本版) 62,585 views
  • 【家庭破碎】 59歲樂易玲努力挽救婚姻 兩仔拖女友陪阿媽睇戲(足本版) 53,798 views
  • 【性沉悶疑難】對得耐冇晒性趣點算 美女性專家:咁樣即刻得咗......(足本版) 43,033 views
  • 【煉成絕世好老公】陳豪為仔女月花10 萬租南灣 陳茵媺:咁都比較吃力! (足本版) 40,844 views