< 返回
  • 【都唔知點睇好】過年banner循環再用 青衣街坊咁樣讀......
  •   6,634 views │ 2018年05月06日
    留言()

 

橫額設計與排版係一門高深學問,做得唔好好易搞出笑話。近排葵青區議員陳笑文掛喺青衣邨嘅一張橫額,上面嘅字句令人有啲摸不着頭腦喇,究竟係「垃圾放入垃圾桶」、定係「垃垃圾圾放入桶」?唔少市民都要諗一諗先讀到出。

有個將橫額上的字句讀成「垃圾放入垃圾桶」嘅街坊話,啲字擺嘅位有啲問題,真係要諗吓先讀到。佢認為陳議員嘅出發點雖然係好,簡單兼環保,但係唔應該遮住自己嘅banner,建議佢索性整過一張。

蔡同學一度以為橫額係被人惡搞。經記者指正後,佢就表示,「可能佢(陳笑文議員)有第二啲睇法,但我就睇唔出」,更加直接講張橫額唔好睇,原本張紙(橫額)係講緊新年啲嘢,你宜家痴咗啲垃圾桶上去。

「好奇怪。(哪裡奇怪?)佢貼得好奇怪。」吳同學諗咗幾秒,讀咗「垃垃圾圾放入桶」。佢建議,議員要將啲要拼埋(讀)嘅字拼返埋,拼成一句句子。

究竟點解會出現呢啲重用橫額?陳議員就話青衣近排頻頻有廟會,好多市民會落去掃街,食完嘢就將垃圾胡亂丟棄,所以想提醒市民要將垃圾放入垃圾桶。

佢話雖然橫額費用係區議會俾,唔係大問題,但咁嘥法就唔好。所以為咗環保啲,佢將字句決定印喺A4紙,貼在舊橫額上面,循環再用。

陳議員話都知道有啲市民覺得橫額有啲難明。咁究竟點讀先啱呢?原來兩個讀法都係啱!

「Banner有兩種讀法嘅,有一種就係:朋友懇請,垃圾放入垃圾桶;另一張banner(橫額)就打直讀嘅,就係垃垃圾圾放入桶。」解釋因為老一輩讀書時有疉字:「因為讀書嘅時候就係重章疊句,即係『嘻嘻哈哈』、『污污糟糟』、『邋邋遢遢』。」。雖然搞設計唔係《壹》仔嘅強項,但「垃垃圾圾」似乎仍是形容詞,咁讀仍然講唔通囉!

橫額設計最緊要簡單易明,近期最佳的反面教材莫過於三月立法會補選時,姚松炎團隊的一係列重用橫額,變成核突塗鴉,結果市民睇唔明之餘,兼成網民恥笑對象扣晒分。今次「垃垃圾圾」橫額弄出小疑惑,《壹》仔也只能嘆句「人們總要重覆同樣的錯誤」!

撰文:巫不言

立即按此連結下載《壹週刊》APP:http://bit.ly/next28app
熱門新聞
  • 【公屋女富貴之路】住3000呎大屋Cammi箝實賭廳老闆 飛甩強國富二代水源充足 35,856 views
  • 【嫁入百億富豪家】31歲《宮心計》李美慧 直升機閃婚56歲富商曾文豪 34,791 views
  • 【富豪苦痛誰又知】奚秀蘭嫁入豪門辛酸 老爺曾服80粒安眠藥 33,074 views
  • 【被MissHunny奚落】Myar麥芽打贏官司重新出發 向青春說sorry! 29,106 views
  • 【夜總會打爆鼻樑】《飛虎》吳岱融喜愛爛蒲得罪黑幫 感激鍾淑慧諒解:佢冇鬧我 27,724 views
  • 【四千萬嫁妝過門 】37歲阿嬌下周做人妻 老闆楊受成再加碼750萬厚禮 27,063 views