< 返回
  • 【砌生豬肉嘅嘢】蘇敬恆熄王國興咪 為宣傳六四燭光晚會?
  •   5,544 views │ 2018年06月08日
    留言()

 

早前被DQ嘅前立法會議員劉小麗宣布放棄上訴,立法會九龍西懸空嘅另一席即將舉行補選,上星期日港台節目《城市論壇》就討論相關問題。

嘉賓上得《城市論壇》,火藥味濃在所難免,不過有嘉賓㷫到連主持都嬲豬埋都算少有,《壹》仔講緊嘅係工聯會前立法會議員王國興。佢喺節目尾聲同其他嘉賓駁火,死撐工聯會支持集體談判權,又話劉小麗放棄上訴係「玩嘢」,旨在增加民主派喺補選嘅勝算咁話。

正當王國興長篇大論咁反擊嘅時候,主持蘇敬恆就示意工作人員熄佢咪,俾時間其他嘉賓發言,令佢好不滿。佢早前去信廣播處長梁家榮抗議,話蘇敬恆咁做係打壓言論自由,今後都唔會出席由佢主持嘅《城市論壇》喎。

王國興又投訴話,到節目尾聲,蘇敬恆用「提醒」嘅口吻,呼籲公眾出席六四集會,質疑對方熄咪事出有因,係公器私用,唔得公正持平。

之但係《壹》仔翻睇當日《城市論壇》相關部分,蘇敬恆再邀請王國興發言,又提佢「得返十秒咋」,佢重申劉小麗放棄上訴係「司馬昭之心」之後,蘇敬恆就叫觀眾留意支聯會嘅六四燭光晚會,但期間冇叫工作人員熄佢咪。

其實《城市論壇》去到尾聲,時間緊迫,主持叫嘉賓精簡發言見慣不怪,王國興又唔係第一次出席,今次先咁樣「投訴」借題發揮,唔通一如早前傳言指,保皇黨有意派王國興出戰九西補選,所以乘機表忠,爭取機會?

撰文:巫不言
熱門新聞
  • 【貨Van界女神】索過「跟車羅拉」美女轉行揸貨Van送貨月入4萬(足本版) 128,641 views
  • 【壹經典●四叔感情】前妻選美出身 四叔離婚後癡戀不再婚(足本版) 55,079 views
  • 【獨家直擊Soho撐枱腳】48歲唐文龍認追sexy楊柳青(足本版) 49,291 views
  • 【月入4萬被質疑特別服務】貨Van女神大反擊: 我可以做到飯都唔食(足本版) 45,570 views
  • 【壹經典●四叔感情】李兆基前妻消失23年後 大型法會神秘現身(足本版) 44,706 views
  • 【好大方●被余安安介入?】陳煒與監製男友分手 繼續孖住開公司 (足本版) 43,836 views