< 返回
  • 【回頭看本土派】多撐激進少講傳統文化 前學民仔:有邊個會睇粵劇?
  •   3,170 views │ 2018年06月11日
    留言()

 

一二年可謂特別的一年。反國教、反水貨客、反新界東北計劃等社運湧現,此後數年,香港人慘如阿寶,想抖下都唔得。公民社會節節敗退、港中矛盾升溫,令部份關心社會的新一代唾棄泛民,造就了本土派的出現。

隨著多名參加立法會選舉、以至當選成為議員的本土派中人被DQ後,這股新勢力彷彿離開了公眾視野,成為社會和政治運動的過客。

在認同本土派理念、用鏡頭紀錄社運時刻的九十後攝影師眼中,本土派又是甚麼?

曾加入學民思潮、一二年反國教時成為三名絕食學生之一的凱撒,同年創辦網絡平台「90後社會紀實」。這網站初期不過是他分享個人攝影作品的小天地,有社區隨影,亦有六四、七一等社運「春秋二祭」,和大小社運現場的紀錄。

一二年萬人包圍尖沙咀D&G分店門外拍照事件,和一三年一月在旺角東港鐵站外的「光復行動」,令凱撒的世界多了「本土派」三字。

他認為本土派在選舉過後,凝聚力趨於渙散。「激進嘅嘢已經做晒,磚頭都出埋,但結果民氣散晒,凝聚力冇咗,冇一個好solid嘅議題去繼續打。」他進一步指,本土派中支持「激進」的大有人在,但認真研究「本土」的很少。

「真係要講返啲好文化、好在地嘅議題,係需要論述同核心思維。」

「有好多人話要爭取普選,佢哋有個共同嘅公因數,都係叫『普選』。但係何謂『本土』呢?好多人嘅字典(定義)都唔同。」

兩年前,凱撒訪問過不少粵劇演員,但他發現不少老師傅沒有傳承傳統文化的強烈自覺。他們在粵劇界打滾,其實不過為三餐。「有啲師傅直頭唔想有新人入行,因為覺得呢行搵唔到食。」

三年半前,他曾拍攝在觀塘康寧道舉行的香港潮人盂蘭勝會,和主辦單位交流下發現,在香港做神功戲的,幾乎都不是香港人:「全部都喺大陸嚟,喺湖北請人返嚟⋯⋯要住戲棚喎,日日唱十幾廿個鐘。」本地幾無新血加入,無他,因為辛苦。

「本土文化」包含甚麼?除了日常生活能繼續用「母語」廣東話交流、簡體字不會取代正體字、過年時可以吃兩串魚蛋、沒有大媽、沒有水貨、等等等等,「本土」還有太多事物,有待認同它的人發現它。

「而家啲人寧願去睇3D電影,都唔會睇傳統嘅劇。好多話撐本土嘅人,好少去了解本土文化嘅運作。」

至於受凱撒招攬加入「90後社會紀實」的Daniel,小時候曾和爸爸參與六四燭光晚會、七一遊行會到現場拍照的他,眼見梁振英時代的倒行逆施,認為泛民沒有能力為香港人對抗強權,「泛民雖然有去拉布,但佢哋嘅拉布都係點到即止,」於是將目光轉向本土派。

政治氣氛愈收愈緊,本土派面臨退潮,未來又該如何走下去?凱撒聽了這問題,低聲「嘩」了一下,隨即道:「唔識答。識答我就唔使坐喺度。」

Daniel就樂觀得多。「盡可能正常地生活,同唔好放棄自己嘅人生。」為工作、為生活,人生已經如此的艱難,政治氣候轉差更是額外的心裡負擔。既然如此,暫時離開前線,回到日常生活,也不是壞事。

「如果冇嘢做到,然後你就本pea,時機嚟到嘅話,如果你嗰時喺個廢人,你咩都做唔到。」

「專心喺自己嘅工作上面,其實就係本身對社會最大嘅貢獻,亦都係每個人所能夠做到嘅嘢。」

撰文:鄭語霆
攝影:王晴

相關連結:
【相展還原旺角黑夜】打到飛起vs太平掃街 九十後嘆騷亂記憶變潮濕
http://bit.ly/2kYkaLL

立即按此連結下載《壹週刊》APP:
http://bit.ly/next28app
熱門新聞
  • 【壹經典●富豪孤獨生活】一個人坐17人飯桌 四叔落寞大電視撈飯(足本) 56,751 views
  • 【壹經典●富二代讀書成績】名校李家誠高考不如人意 經濟地理會計全肥佬(足本版) 48,336 views
  • 【壹經典●搵北京代母】家傑家誠搶生男孫 第三代接班人暗戰(足本版) 33,349 views
  • 【200磅肥妹變索妹】9個月減70磅 示愛表白被拒決定「最甜美的報復」 28,645 views
  • 【豪住工廈】間隔似足酒店保安嚴密 楊思琦何麗全都係業主(足本版) 26,492 views
  • 【壹經典●四叔終極心願】長壽大宅長命起 轉口味分層變洋房(足本版) 22,802 views