< 返回
  • 【盼成遊戲設計師】港女碩士生愛打機 上網自學軟件寫遊戲
  •   199 views │ 2018年08月03日
    留言()

 

足本版精彩內容,請點擊以下網址:http://bit.ly/2LNIDDc

充滿神秘感的九龍城寨不時成為海外遊戲的題材,日本亦推出過不少以此為題材的遊戲。四個九十後碩士生,今年亦以八十年代九龍城寨為背景,創作本土味濃厚的3D探險遊戲《籠》,描寫這個傳奇之地。

遊戲設計師陳寶琪(Poki)說,自小就喜歡遊戲,「最鍾意玩嘅遊戲係《大富翁》,一、二 、四、八我都有玩過,亦有玩一啲海外嘅遊戲。牛蛙工作室出嘅《杏林也瘋狂》、《上帝也瘋狂》,一啲策略嘅遊戲都有。」負責圖像設計的麥斯堯(Yo)亦指遊戲很重要:「由細到大我嘅回憶就係同家姐玩《The Sims》,或者同爸爸玩賽車遊戲,呢個係我嘅童年回憶,我相信對於我哋每一個嚟講,遊戲都佔咗我哋人生好大部份。」

Poki說,曾看過一條關於遊戲設計師的短片,覺得遊戲設計師很厲害,希望將來可以加入遊戲界發展,「佢哋鍾意將怪物變做橙色就變做橙色,好犀利,想將世界變成點都得。呢啲遊戲都成為我而家做遊戲設計師嘅契機。」

團隊四人現時正在香港理工大學就讀設計學院碩士課程,Poki在班上找了其餘三位同學,合作製作遊戲,遊戲本來亦是他們的畢業作品。學校課程教授概念性的東西,至於技術,就要靠上網自學得來,「就算係建模,我哋都係上YouTube,睇佢教點整一隻杯。整一隻杯嘅原理,我哋可以應用到直至我哋建咗整個人、整個景出嚟,邊學邊試。」

撰文:鄭靖而

攝影:王晴



相關連結:

【廣東話玩】到九龍城寨探險! 九十後碩士生設計土炮電腦遊戲(足本版)

http://bit.ly/2M2opoV



立即下載《壹週刊》Apps,隨時隨地睇盡時政專題、深度偵查、娛樂熱話!

按此連結:http://bit.ly/next28app
熱門新聞
  • 【藝員揸貨車賺錢】幾千蚊底薪唔夠生活 《特技人》糯米:要照顧輕度弱智家姐(足本版) 77,521 views
  • 【輪唔到公屋之慘】低收入只好住廉價劏房 瞓覺爬上凌空床(足本版) 59,777 views
  • 【揸四千萬樓嗌唔掂】森美賣樓幫仔女俾首期 自己移居泰國:香港樓價太貴(足本版) 56,284 views
  • 【藝員做經紀實錄】吳麗珠不屈不撓做地產 炒樓輸晒血汗錢:做人穩定好(足本版) 48,434 views
  • 【壹經典●港姐入豪門深似海】一千萬禮金飛上枝頭 朱玲玲豪嫁霍震霆再嫁羅康瑞(足本版) 47,429 views
  • 【壹經典●富豪咁玩齊人福】霍英東元配低調 二太陪應酬 三太神隱(足本版) 47,129 views