< 返回
  • 【愈僭愈離譜】新界佬話林鄭唔會理 僭建天台租俾人(足本版)
  •   15,502 views │ 2018年08月09日
    留言()

 

租金在天價之下,有業主在未經政府批准的情況下僭建天台屋,更以7500蚊出租。有業主向記者說:「林鄭講過暫時擱置清拆僭建屋,佢講嗰時我已經搭緊!」

元朗屏山的沙江圍村,是全港最西北的一個小村落,由天水圍站轉乘專線小巴,也要15分鐘才到達。地產經紀帶記者,走進沙江圍村「睇盤」,途中工人正在為重建中的村屋趕工,村內九曲十三彎,終於到達目的地,全新僭建的天台屋,經紀表示300尺放租$7500元,她說:「依間屋真係貴,業主初初放租,我哋都覺得又細又貴!雖然係全新裝修,但係冇辦法,因為有市場,啲租客係會接受,真是不值,因為係低過一萬元,房都冇一間,佢(業主)搭出黎收租,整到成間屋好似變形金剛咁!」

記者向業主追問,住該種天台屋會否被迫遷,他對記者說:「不會,林鄭月娥已經講過,暫時擱置(拆卸計劃)!」

記者再追問:「所以你即刻搭天台屋?」他回應:「唔係,唔係咁樣,佢(林鄭)講嘅時候已經搭緊,因為佢上了咗位,暫時係擱置拆卸!」

採訪:李家希

攝影:韋平

立即下載《壹週刊》Apps,隨時隨地睇盡時政專題、深度偵查、娛樂熱話!

按此連結:http://bit.ly/next28app
兩名地產經紀帶記者到沙江圍村「睇盤」,全新僭建的天台屋,300尺月租7500元。
熱門新聞
  • 【藝員揸貨車賺錢】幾千蚊底薪唔夠生活 《特技人》糯米:要照顧輕度弱智家姐(足本版) 77,521 views
  • 【輪唔到公屋之慘】低收入只好住廉價劏房 瞓覺爬上凌空床(足本版) 59,777 views
  • 【揸四千萬樓嗌唔掂】森美賣樓幫仔女俾首期 自己移居泰國:香港樓價太貴(足本版) 56,284 views
  • 【藝員做經紀實錄】吳麗珠不屈不撓做地產 炒樓輸晒血汗錢:做人穩定好(足本版) 48,434 views
  • 【壹經典●港姐入豪門深似海】一千萬禮金飛上枝頭 朱玲玲豪嫁霍震霆再嫁羅康瑞(足本版) 47,429 views
  • 【壹經典●富豪咁玩齊人福】霍英東元配低調 二太陪應酬 三太神隱(足本版) 47,129 views