< 返回
  • 【壹醫醒你】空氣差污染勁 靚中醫教你煲滋陰潤肺湯水
  •   0 views │ 2017年01月12日
    留言()

 

霧霾南下,空氣污染令喉嚨又癢又痛,鼻又乾又敏感,要紓緩肺部不適,註冊中醫師楊明霞就預備了滋陰潤肺的足料靚湯介紹給大家。

材料簡單,先準備百合五錢、淮山四錢、牛蒡四錢、杏仁五錢、豬𦟌一斤、蜜棗三粒,注入1.5升水,煲3小時即可飲用。

楊醫師指:「這幾種食材可以滋陰潤肺,同時幫助排便,中醫所講肺與大腸相表裡,如果大便通暢的話,肺亦會強健。冬天天氣較乾燥,湯水當中的百合可以滋陰潤肺。」

她補充,中醫角度而言肺胃華蓋,容易受外來影響令容易生病,例如打乞嚏、流鼻水,容易鼻塞或者喉嚨痛、喉嚨乾等等情況,她建議這段時間最好多吃潤肺的食物,除了這款湯水,麥冬、雪梨水都有助潤肺。

撰文:葉浩婷
攝影:關永浩、梁正平
熱門新聞
  • 【獨家有片●揸後鑊做樓面】女細老婆嫩 49歲魏駿傑開泰菜館:世界難撈乜都做 100,399 views
  • 【公屋富戶大遷徙】退休公務員反逼遷:我哋邊係富戶呀 56,875 views
  • 【為何永遠放不低?】城城結婚了 熊黛林對住老公悶悶不樂 51,912 views
  • 【公屋富戶大遷徙】有樓收租住戶:一定保住間公屋 46,750 views
  • 【前度vs.正室】熊黛林收老公二千萬物業 方媛得張未到手身分證 43,406 views
  • 【公屋富戶大遷徙】有樓收租婦恐被趕走 蝕100萬賣樓保公屋 40,107 views