< 返回
  • 【壹醫醒你】空氣差污染勁 靚中醫教你煲滋陰潤肺湯水
  •   0 views │ 2017年01月12日
    留言()

 

霧霾南下,空氣污染令喉嚨又癢又痛,鼻又乾又敏感,要紓緩肺部不適,註冊中醫師楊明霞就預備了滋陰潤肺的足料靚湯介紹給大家。

材料簡單,先準備百合五錢、淮山四錢、牛蒡四錢、杏仁五錢、豬𦟌一斤、蜜棗三粒,注入1.5升水,煲3小時即可飲用。

楊醫師指:「這幾種食材可以滋陰潤肺,同時幫助排便,中醫所講肺與大腸相表裡,如果大便通暢的話,肺亦會強健。冬天天氣較乾燥,湯水當中的百合可以滋陰潤肺。」

她補充,中醫角度而言肺胃華蓋,容易受外來影響令容易生病,例如打乞嚏、流鼻水,容易鼻塞或者喉嚨痛、喉嚨乾等等情況,她建議這段時間最好多吃潤肺的食物,除了這款湯水,麥冬、雪梨水都有助潤肺。

撰文:葉浩婷
攝影:關永浩、梁正平
熱門新聞
  • 【獨家】攬松岡Mandy嗌分手 洗米華紋愛的宣言箍煲 96,584 views
  • 【獨家】勁閃 ! 洗米華肉緊啜Mandy 恩愛出席婚禮 74,846 views
  • 【獨家●同居斷正又話冇聯絡】前拳王杜恒霖同巨胸翠如屋企嘈交報警 73,347 views
  • 【大得咁快?】Mandy三星期前仍未見肚 今日傳懷華種6個月 60,075 views
  • 【黑社會跟蹤】黃之鋒離開警署 數十古惑仔埋伏 44,937 views
  • 【新手必學】素人變女神眼妝教學 42,183 views