< 返回
  • 【林鄭分享會】一人一原因 撐「論盡」林鄭
  •   6,816 views │ 2017年02月03日
    留言()

 

特首參選人林鄭月娥,星期五下午在會展舉行競選「分享會」,不少選委會選委均有出席,另外林鄭長子林節思,信和置業老闆黃志祥、全國政協陳清霞、體育界選委貝鈞奇、「蘭桂坊之父」盛智文、行會成員查史美倫等都現身撐場。

信和置業董事局主席黃志祥以簡單的十四個字,「肯承擔、經驗又豐富、做政務司五年」表示支持林鄭原因;中華廠商聯合會會長李秀恒認為:「目前林鄭都係最適合,喺我哋嚟講,所以我哋商會決議支持林鄭。至於廠商會係唔會綑綁式,只不過係指引,同埋綜合大家意見作出呢個決定,所以我今日嚟都係支持佢。」

體育界選委貝鈞奇指,林鄭於○六年亞運會時親身到場打氣,曾承諾興建單車館亦有落實,「所以我覺得佢做事係實事求事,肯做嘢啦。」被問到另一參選人曾俊華都支持體育發展,為何選擇林鄭而非曾,貝表示:「始終我哋支持特首得一位,一位當選,我哋要從各方各面去評估一個人嘅工作能力,評估對社會福祉有冇貢獻。」全國政協委員藍鴻震亦稱:「各方面嚟講,我覺得佢相當適合做呢個位置 我覺得好多香港人都會接受。」

其他撐場者,還包括立法會前議員劉千石、西貢區議會主席吳仕福、前梁粉鄔滿海、立法會前議員梁劉柔芬、中大前校長劉遵義、旅議會總幹事董耀中、民建聯陳學鋒、公開大學校長黃玉山、金融界選委李細燕、香港足球隊前教練郭家明、律師會前理事簡家聰等。

撰文:時事組
攝錄:石鎬鳴、傅俊偉

特首選情 盡在決戰3•26
http://bit.ly/ce326
熱門新聞
  • 【攞公屋住一世】300呎間3房全部雙人床 預埋個仔娶老婆 218,341 views
  • 【攞公屋住一世】全屋住4人用盡300呎 盡用空間好多暗格 38,421 views
  • 【蝸居宅急變】地拖變Dior 家居創意達人Queenie屋企勁多蠟燭 29,216 views
  • 【香港饑渴男女】男沉迷自慰不能自拔 女日需幾十次高潮 27,110 views
  • 【富豪大宅】四叔山頂大宅完工 90歲搬入長壽大屋 25,814 views
  • 傳態度差棄用鄭俊弘 陳家樂執二攤演《逆緣》冷凍人 24,189 views