< 返回
  • 【差啲仆倒】曾俊華交160提名 搶先報名
  •   12,772 views │ 2017年02月25日
    留言()

 

特首參選人曾俊華,今早突然搶閘到達選委會遞交參選表格,不過,卻在門前差點仆倒。

今早約十時五十分,特首參選人曾俊華在灣仔海港中心選舉管理委員會宣布,已向選舉管理委員會遞交行政長官選舉提名表格,共獲一百六十個選委提名票數。是四位參選人當中最先正式「入閘」。

昨日中午才指手上只有百多提名票的曾俊華,今早突然通知傳媒會「報名」。結上綠色領呔的他,甫到場先跟傳媒說「唔好意思」。「咁早又咁短時間通知大家到來採訪,辛苦晒大家,真係唔好意思喇。」

他指今早已向選舉主任遞交參選表,並答謝支持他的選委及市民大眾的支持和鼓勵,令他可以進入另一階段的選舉工程。

他又指,直至昨日中午,只是「收到百幾票」,未夠票數入閘。「咁我嘅團隊同埋我,就喺下晝繼續努力,爭取多啲提名票,咁我哋下晝,就收到選委嘅提名票,直至到數目係達到報名要求。」由於其團隊昨晚深夜才完成核實和文書工作,今早完成第一時間公布。至於被問到是否搶先第一個入閘?或擔心被其他參選人撬票,他指一直也說,當收到足夠提名票數時,便會提交參選表,不構成搶先入閘說法。

有消息指曾俊華獲非泛民票數不足四十票,被問到疑是否不獲建制支持?他則主動公布獲一百六十個提名票,更表明「待選舉主任核實有關票數後,再在適當時間再討論呢方面問題。」

至於他被問到,獲大多數泛民選委支持,可否稱他為「泛民參選人」?他說:「我一直都講,我哋唔應該喺任何事情嗰度,劃一條界線上去,你畫一條界線,就將香港兩個對立情況,係不理想架。」

撰文:時事組

特首選情 盡在決戰3•26
http://bit.ly/ce326
曾俊華今早已向選舉管理委員會遞交表格,取得160個選委提名票數,正式入閘
熱門新聞
  • 【拍賣后冠勞心腦瘤復發】李珊珊高燒休克 再call白車入院 68,108 views
  • 【港女發火】兇走MK仔港女:唔驚俾人尋仇 65,887 views
  • 【Saving哥背後的女人】多得陳法拉幫口放生 王浩信大台發圍 56,969 views
  • 全靠黃日華點醒 王浩信做好男人有運行 56,523 views
  • 【壹級急症】大便顏色透視健康狀況 黑紅灰最危險 55,270 views
  • 【《不懂撒嬌》失婚Annie有個餅印索家姐】譚凱欣原來係91版「陽光妹」 嫁柏芝前度朱永棠 52,222 views