< 返回
  • 盲人觀星營下月舉行 網民:個名改得衰
  •   2,117 views │ 2015年09月14日
    留言()

 

做戲都有話,「做乜屈個盲嘅睇國家機密?」原來類似嘅嘢真係會喺現實發生!今日(9月14日)「芒向報」facebook專頁po咗一張海報,由本港多家工商機構、非牟利團體、學校及多個政府部門的義工隊聯合成立的籌委會,喺嚟緊十月會搞「盲人觀星傷健營」。

有網民即刻留言,鬧呢個活動無腦,「根本就係傷口上灑盬,由此思路,下次有聽障人士音樂會都唔出奇」、「不如攪少林寺義剪恤髮啦」。不過又有自稱參加過呢個訓練營嘅網民就指,「我開頭聽到都心諗係咪聽錯,但其實去到嗰dee(啲)應該叫視障人士,係視力有問題,唔係盲,係個名改得衰姐(啫)」。

亦都有網民上佢哋官網,搵到主辦方會提供凸點星圖、凹凸月面圖等道具,加上專人講解,俾視障人士幻想星空,仲有網民話專頁admin同其他人喺度笑呢個活動,「失明人仕(士)踢足球都出過書啦」。

雖然個活動聽落幾有意義,但係個名真係會令人誤會嘅,如果政府有人見到呢個post,諗吓改改個名佢啦!

圖片來源:「芒向報」facebook專頁
熱門新聞
  • 【住豪宅劣質生活】呎價2萬5上層床下層客廳 住客:我都在死忍(足本版) 231,725 views
  • 【家有魔鬼僱主】有片慎入僱主狂鬧10分鐘 外傭含淚爆魔鬼家規(足本版) 168,298 views
  • 【曾是180磅肥師奶】50歲李婉華身體出事 咬緊牙關減走70磅變索媽(足本版) 87,057 views
  • 【五層樓港女評廢青】港男無料扮四條 港女曾上游:傾好條件至一齊(足本版) 68,582 views
  • 【惡魔菲傭嚇死我】誘爬露台摸下體想動刀 9歲女:佢想殺死我(足本版) 63,457 views
  • 【45歲生日有花收】結婚10年一樣恩愛 張晉難忘蔡少芬三次拒愛(足本版) 55,458 views