< 返回
  • 歌神對決 陳奕迅一票之差險勝學友
  •   3,094 views │ 2015年06月28日
    留言()

 

尋晚(6月27日)陳奕迅(Eason)喺第26屆金曲獎頒獎典禮上,成功擊敗學友,奪得最佳國語男歌手獎,成為「國語歌王」。評審團總召伍思凱就透露,原來學友同Eason只係一票之差。

學友同Eason兩個一向被視為「歌神」,今次更難得同場競爭,搞到一眾評審都好頭痕。伍思凱指國語歌王部分經過三輪嘅激烈投票,最終剩低學友同Eason兩個大對決,最後Eason以10比9嘅票數險勝學友。

因為「總召」身份而唔能夠參與投票嘅伍思凱,大感可惜:「對我來說沒有什麼輸贏,我要是能投票的話就平手了!一票之差我是惋惜啦,但也很祝福Eason,這是一個公正的機制。」又透露Eason之所以勝出,係因為Eason無論唱咩類型嘅歌,都能夠投入適當嘅感情,用聲音充分演譯歌曲嘅情感。

專誠趕去台北出席金曲獎嘅學友,雖然輸咗俾Eason,但仍然保持歌神風範,仲好幽默咁同大家講:「我是來贏香腸的!」
熱門新聞
  • 【黑幫14K操控】一條街十幾個妓女 元朗企街狼招拉客極擾民(足本版) 180,454 views
  • 【呢世最憎周潤發】曾經沉迷嫖賭飲 吳孟達嬲爆周潤發唔借錢(足本版) 160,006 views
  • 【監獄膳食黑幕】監獄廚房係油水位 江湖大佬可分多2隻雞翼(足本版) 125,310 views
  • 【落難西環海味店千金】胡定欣頂起頭家十幾年 仲儲到1100萬磚頭:踏實靠自己(足本版) 105,605 views
  • 【鬧市下體現形】同林峯翻撻無望 千語BB暴瘦變紙板人 (足本版) 90,630 views
  • 【經典斷正〡夜蒲直落】婚姻低潮 馬德鐘撻著胡定欣一齊返歸(足本版) 82,232 views