< 返回
  • 【衝●不過去】靠藥物苦撐4年 盧凱彤:情緒病從來冇「醫返好」!(足本版)
  •   46,263 views │ 2018年08月06日
    留言()

 

「會做一啲好衝動嘅決定,甚至乎會打牆呀!會好暴力呀個人,同埋好憎自己。」盧凱彤說。

14年盧凱彤證實患上躁鬱症,當時喺黃耀明嘅陪伴下睇精神科醫生,一直靠藥物控制病情,可惜最終都無法戰勝病魔。患上躁鬱症,當時盧凱彤選擇離開香港樂壇,轉投台灣發展,遠離煩囂。

「躁鬱症後,為了自己健康著想,會否去一個節奏慢點的地方生活好點呢?即係台灣係個比較適合我的地方。」

避世兩年,Ellen 終於回歸香港,踏上九展舞台。

「因為呢兩年自己經歷咗好多高低起跌,亦都經歷咗「重生」嘅process 啦!」

當時Ellen 仲喺演唱會度即席剃頭,慶祝「重生」。當外間以為Ellen 嘅躁鬱症已經康復,但其實佢喺上年接受訪問嘅時候曾經透露情緖病從來冇「醫返好」,一直仲有食藥,只係有時比較一帆風順,有時比較困難。

幾個月後Ellen 喺台灣金曲獎宣布出櫃,同台灣攝影師余靜萍秘密結婚。

「還有一個人,我今天一定要感謝,我要感謝我太太。」

每次提起小余,Ellen 總會甜笑,話一見到佢,就會藥到病除。兩人拍拖四年,曾經試過分手,但Ellen 曾經講過躁鬱症另佢發覺生命脆弱,所以唔會再輕易離開小余。

可惜,Ellen 終於選擇永遠離開⋯⋯

「我從不盼望黑暗盡頭會有「「康復」」的一天,但我相信一切到了最後,都是有原因、有意義的。」

懷念你,盧凱彤!

立即下載《壹週刊》Apps,隨時隨地睇盡時政專題、深度偵查、娛樂熱話!

按此連結:http://bit.ly/next28app
熱門新聞
  • 【42歲焦媛離奇暴瘦】街頭呆滯落晒形 焦媛驚變人乾:樂觀正面應戰(足本版) 125,040 views
  • 【港女冧爆強國男】跳舞撒嬌服侍大陸佬 港女憑直播想買車買樓(足本版) 77,955 views
  • 【獨家斷正〡千語BB伴遊】濕身透bra跟富三代上樓 愛巢對正林峯屋企 (足本版) 68,102 views
  • 【20年父女戀】一生人得高志森呢個男人 焦媛坦白:我有戀父情意結(足本版) 62,229 views
  • 【貿易戰有生機】被遺忘的港產電視機 本地薑無奈: 大家寧願俾多兩倍錢出去買 60,061 views
  • 【每日壹爆〡老董家族平價霸地】每月1萬蚊霸8萬呎地 淺水灣靚官地變董家骨灰龕 42,348 views