< 返回
  • 【移民真相系列●策略】馬爾他有幾好? 「二百幾萬可四代移民」
  •   20,660 views │ 2017年10月03日
    留言()

 

英語國家門檻普遍大幅提高,造就地中海小國馬爾他,成為熱門的移民選擇。由於當地英語為官方語言,加上投資二十五萬歐元(約二百三十四萬港元),就可以申請到四代移民。但關指已有不少內地人申請:「有幾十個內地家庭申請緊。」

不少港人都會考慮鄰近地區,好像台灣、日本等地。好像日本在今年初實施新移民措施,投資500萬日圓(約35萬港元)到日本開公司做生意,即可申請經營管理簽證,關指吸引不少人查詢,但就要小心考慮:「語言係最大障礙,同埋假如要請當地人,始終當地人相對比較保守。」

而不少港人都憧憬到台灣定居,他就提醒:「而家網購咁厲害,你做實體店,惟有係做飲食業。如果台灣人口愈來愈老化、消費萎縮,由於政治問題少咗咁多(內地)遊客,前景都只係一般。」記者向他坦承,不少港人都因大陸人入侵香港而選擇離開,他表示:「在商言商,梗係想搵多啲錢,唔少商人都喺自由行搵到唔少錢。到底我哋想做多啲生意,定係唔做中國人生意,呢點自己諗。」

撰文:梁延宇

攝錄:梁正平

相關連結:

【移民真相系列●策略】全球避唔開強國人 關景鴻:「睇你求生存定理想!」

http://bit.ly/2x9mLpY

【移民真相系列●紐西蘭】同性情侶可申請居留權 「要cap圖證明關係」

http://bit.ly/2hFgOPi

【移民真相系列●紐西蘭】做三行園藝技工吃香 樓價交通一樣貴

http://bit.ly/2hDe7Oo

【移民真相系列●台灣】港人貓叔開café 「台灣人覺得我地講效率係癲嘅!」

http://bit.ly/2yLfNZZ

【移民真相系列●台灣】創業慘過打工 貓叔:「賺蝕都係幾千蚊上落!」

http://bit.ly/2fCljJO

【移民真相系列●日本】港人日本打工17年 「升職機會近乎零!」

http://bit.ly/2f1NLoi

【移民真相系列●日本】「每月只俾零用錢」 日本太太婚後性情大變

http://bit.ly/2xOzH8B
熱門新聞
  • 蔣雅文遠走台灣做基層 捱到永久失眠|斷捨離香港 127,102 views
  • 【奶奶想抱孫】打電話教床上姿勢 新抱:係咪黐線㗎(足本版) 104,851 views
  • 【曾是180磅肥師奶】50歲李婉華身體出事 咬緊牙關減走70磅變索媽(足本版) 90,669 views
  • 【惡魔菲傭嚇死我】誘爬露台摸下體想動刀 9歲女:佢想殺死我(足本版) 77,969 views
  • 【45歲生日有花收】結婚10年一樣恩愛 張晉難忘蔡少芬三次拒愛(足本版) 63,886 views
  • 【最惡頂奶奶實錄】疑神疑鬼新抱偷食 新抱:著乜衫都話我少布(足本版) 60,536 views