< 返回
  • 【大阪直擊】港人擲二百萬置業裝修成「火烈鳥民宿」:用迷你兵團反而無咁好生意!
  •   25,613 views │ 2017年12月16日
    留言()

 

在香港從事保險業的八十後港女Kammy,本身上班時間較富彈性,現時每個月都會往大阪打理民宿生意。這次她帶記者參觀手頭剛成交單位,其中一間位於中央區松屋町的兩房一廳四百九十呎單位,售價約一百九十九萬港元,設成民宿的話最多可同時供六人居住。單位步行至心齋橋大約十分鐘路程。單位附近為住宅區,亦鄰近超市、便利商店等民生設施,旺中帶靜。

一進樓下大堂,需要用大門鎖匙開啟兩道大門,保安尚算嚴密。單位以火烈鳥做主題,如咕𠱸套、掛飾、床單等,都用上在日本購置的火烈鳥。Kammy解釋民宿一定要有主題來吸引客人,這個單位就用了一個月時間做裝飾,由於不少民宿都用卡通人物做主題,反而會令客人新鮮感降低,用一些特別動物反而能夠引起注意。

單位望向大廳位置,面向住宅區街景,尚算開揚,而大廳連接一間細房,另一邊則設有大鏡,增強空間感。至於大廳旁為開放式廚房,設有小型爐頭、雪櫃及微波爐,可供簡單煮食用,而浴室亦看見火烈鳥的蹤影,而浴缸更設有電視,可供住戶「邊浸浴邊睇」。而大房設兩張大床,最多可供四人使用。

Kammy直言要經常留意當地市況:「尤其係中央區嘅盤,盤源真係好少,可能一星期只有一兩個出嚟。你一放上去,已經係秒殺。試過最快嗰個係一個鐘,我send單位俾啲客,大約喺邊個位、幾多錢,單位相都未有,十分鐘就有三個客覆我要。」

雖然當地樓市活躍,但Kammy就指政府亦有措施壓抑炒風:「當地有增值稅,即係你賺咗某部分錢,你就要交一定百分比給政府,好似五年之內售出,就要交(賺到的)百分之三十九,好似我第一間屋,升咗八十六萬,賣出去就要俾三十三萬幾稅,但平手或蝕就唔使俾。」

撰文:梁延宇

攝錄:林志謙 關永浩

相關連結:

【大阪直擊港人盲搶樓】遊日80後港女變日本樓天后:放盤一個鐘已經俾港人買咗!

http://bit.ly/2AKPhoA

【天后醒水】一年購五十大阪物業 傳做民宿秘笈:做錯成個星期租唔到出去!

http://bit.ly/2yw3JdQ
熱門新聞
  • 【鹹濕牙醫〡狼影裙底】CCTV踢爆牙醫診所淫行 手機暗影大批女病人裙底(足本版) 377,767 views
  • 【港大俊男毒招玩女】氹多名港女上床SM虐打 仲逼女碌卡借錢供養(足本版) 227,285 views
  • 【明星家恐怖印傭】紅布木劍暗落邪降16年 鄭敬基驚呼:好心寒(足本版) 188,757 views
  • 【信錯16年嘅印傭】鄭敬基俾家傭偷走珠寶財物: 揭穿時佢怒睥我老婆(足本版) 121,873 views
  • 【20億身家俾晒利智】愛到貼地29年因一件事 李連杰:我願意為她付出生命(足本版) 109,936 views
  • 【剝一隻牙人生逆轉】港男剝牙昏送ICU變癱 醒來身殘失業妻自殺(足本版) 104,614 views