< 返回
  • 【天后醒水】一年購五十大阪物業 傳做民宿秘笈:做錯成個星期租唔到出去!
  •   27,225 views │ 2017年12月16日
    留言()

 

Kammy今年幫港人購入的單位有近五十個,其中十四個已做民宿。不少香港買家都怕海外樓「隔山買牛」,Kammy就指日本人較守信用,以往都較少聽到投資陷阱,但準買家亦需要細心留意:「買樓一定會有『契約書』以及『重要說明』,呢兩份嘢都會寫上單位地址,你要核對清楚,確保自己係擁有整個單位業權,而唔係買咗一個sharing scheme(共享單位的集體投資計劃)。」

除了要確保有相關證明外,Kammy提醒,如果購入單位作民宿用,準買家一定要留意大廈是否允許作民宿:「接觸過客人同我講買咗個單位,但原來係唔可以放租,問我點算好,變咗保險孤兒單咁,最後惟有搵長租客人去解決。」雖然在大阪,民宿是合法,但她補充:「樓契有時會寫准許,有時唔會寫(可否做民宿)。如果經agent買,一定要問清楚,日本人話一就一,二就二,唔得佢一定講明嘅!」

如果大廈可以做民宿的話,亦要事先登記:「單位要合乎一啲規格,好似門有幾闊,申請的時間大約三個月。」她另外提醒,民宿的經營者一定要是單位的業主,而「租上租」在日本是犯法。

至於管理方面,由於她以Airbnb作為主要放租渠道,直指網站對房東的要求十分高,稍不留神很容易令生意下跌:「好似清潔、位置同溝通,性價比方面,每一個都有評分,甚至你覆客人快定慢,佢都會有監測。如果其中一個客人淨係俾三分,網站會將間屋下架,你就有一個星期租唔到出去。」Kammy提供的最大貼士:「你有咩都要問清楚日本人agent,唔好信香港呢邊!」

撰文:梁延宇

攝錄:林志謙 關永浩

相關連結:

【大阪直擊港人盲搶樓】遊日80後港女變日本樓天后:放盤一個鐘已經俾港人買咗!

http://bit.ly/2AKPhoA

【大阪直擊】港人擲二百萬置業裝修成「火烈鳥民宿」:用迷你兵團反而無咁好生意!

http://bit.ly/2ArVZeB
熱門新聞
  • 【鹹濕牙醫〡狼影裙底】CCTV踢爆牙醫診所淫行 手機暗影大批女病人裙底(足本版) 382,918 views
  • 【港大俊男毒招玩女】氹多名港女上床SM虐打 仲逼女碌卡借錢供養(足本版) 257,349 views
  • 【20億身家俾晒利智】愛到貼地29年因一件事 李連杰:我願意為她付出生命(足本版) 120,268 views
  • 【剝一隻牙人生逆轉】港男剝牙昏送ICU變癱 醒來身殘失業妻自殺(足本版) 113,054 views
  • 【港女冧爆強國男】跳舞撒嬌服侍大陸佬 港女憑直播想買車買樓(足本版) 71,561 views
  • 【千億富豪追求】賭王一舞傾倒 邵逸夫介紹 南豐陳廷驊利智傳緋聞(足本版) 70,416 views