< 返回
  • 【返朝八晚十二】化身大阪居酒屋店長 22歲小鮮肉無埋怨:想要技術多過賺錢!
  •   14,692 views │ 2017年12月23日
    留言()

 

近年日本被不少港人視為第二個家,除了享受當地美食、景點及文化,當地人對服務的堅持都是原因之一。更有不少港人期望到日本工作,無懼「過勞死」及職場欺凌。現實,又是怎樣的一回事?



今年二十二歲的劉曉琳,本身是中國人,小學三年級從瀋陽來到日本,一直在神戶居住,畢業後留在當地,現於一間大阪居酒屋擔任店長,更被老闆封為「大阪小鮮肉」,專門接待遊客生意。



每日工作十多小時的曉琳,忙於為分店開張做準備,雖然訪問已用上他唯一半小時的休息時間,但他一臉靦覥地說:「不介意。」已視日本為「家」,但來自內地的他坦言,對日本人太有禮貌仍很不習慣:「我比較喜歡大家都會說心裡的話。」



曉琳每日由早上八點從家中出發,踩五分鐘單車到居酒屋做準備,十一點餐廳營業,之後休息連食飯時間最多三十分鐘。下午兩點半又要準備晚市,做到十點,收鋪後清潔,返到屋企已凌晨十二時多。



據知當地飲食業工資跟香港差不多,折合港幣月入都是萬多元左右,加上無償加班,以時薪計就更少。問到他覺得辛不辛苦?他就指:「我覺得,就算再辛苦都值得嘅。老咗、年紀大嘅話,你想辛苦都無咁多體力。有唔少朋友都同我講,依家中國搵錢易,點解唔返去,我就覺得我年紀仲細,需要嘅係技術,而唔係賺錢,依家我嘅目標係想修練 技術。」



撰文:梁延宇

攝錄:林志謙

相關連結:

【讚港人夠大方】小鮮肉爆日本人唔知中港台分別:淨係覺得中國人比較小器!

http://bit.ly/2ByVtjO
熱門新聞
  • 【鹹濕牙醫〡狼影裙底】CCTV踢爆牙醫診所淫行 手機暗影大批女病人裙底(足本版) 377,772 views
  • 【港大俊男毒招玩女】氹多名港女上床SM虐打 仲逼女碌卡借錢供養(足本版) 227,339 views
  • 【明星家恐怖印傭】紅布木劍暗落邪降16年 鄭敬基驚呼:好心寒(足本版) 188,759 views
  • 【信錯16年嘅印傭】鄭敬基俾家傭偷走珠寶財物: 揭穿時佢怒睥我老婆(足本版) 121,875 views
  • 【20億身家俾晒利智】愛到貼地29年因一件事 李連杰:我願意為她付出生命(足本版) 109,956 views
  • 【剝一隻牙人生逆轉】港男剝牙昏送ICU變癱 醒來身殘失業妻自殺(足本版) 104,629 views