< 返回
  • 【讚港人夠大方】小鮮肉爆日本人唔知中港台分別:淨係覺得中國人比較小器!
  •   16,613 views │ 2017年12月23日
    留言()

 

在日本居住十多年的曉琳,早已習慣當地生活,「我性格比較開朗,一直以嚟日本朋友都對我好好,唔會因為我嘅出身而對我唔同。但令我最唔慣嘅,係日本人太有禮貌,所以有時會覺得好悶。日本人講乜嘢開頭都會講對不起、對不起,大家想講嘅嘢都會收埋喺心裡面, 所以都唔知對方諗緊咩。」



由於工作關係,他認識不少遊客朋友,對於香港,他就讚不絕口,對香港情況都略知一二:「香港人好熱情,每次嚟到都會請我食水果,日本人就好少會咁做。我都知道香港樓價好高,唔少人都嚟日本買樓,當地人都唔太介意嘅。但我買樓嘅話,就會選擇喺神戶,神戶環境好好。至於大阪⋯人太多了。」



至於中港矛盾,他就坦言:「老實講,日本人係唔知道中國同香港係分別兩個唔同嘅地方,都以為係一齊。到咗最近先開始知台灣係台灣,中國係中國,依家先啱啱開始接受。我都聽講過中國遊客消費能力好高,但係我喺鐵板燒做嘢時,香港人嚟吃飯,都會食到十幾萬(日圓)。如果中國人⋯ 我就覺得比較小器囉!」



撰文:梁延宇

攝錄:林志謙

相關連結:

【返朝八晚十二】化身大阪居酒屋店長 22歲小鮮肉無埋怨:想要技術多過賺錢!

http://bit.ly/2pcE36M
熱門新聞
  • 【鹹濕牙醫〡狼影裙底】CCTV踢爆牙醫診所淫行 手機暗影大批女病人裙底(足本版) 377,767 views
  • 【港大俊男毒招玩女】氹多名港女上床SM虐打 仲逼女碌卡借錢供養(足本版) 227,305 views
  • 【明星家恐怖印傭】紅布木劍暗落邪降16年 鄭敬基驚呼:好心寒(足本版) 188,759 views
  • 【信錯16年嘅印傭】鄭敬基俾家傭偷走珠寶財物: 揭穿時佢怒睥我老婆(足本版) 121,873 views
  • 【20億身家俾晒利智】愛到貼地29年因一件事 李連杰:我願意為她付出生命(足本版) 109,943 views
  • 【剝一隻牙人生逆轉】港男剝牙昏送ICU變癱 醒來身殘失業妻自殺(足本版) 104,621 views