< 返回
  • 【升學顧問計劃上市】靚仔碩士年賺800萬 諗計吸200英校合作
  •   26,679 views │ 2018年04月02日
    留言()

 

由灣仔三百呎辦公室,到銅鑼灣三千呎升學中心;由one-man band到今日有二十多名員工;由零收入到去年有私募基金入股、盈利高達八百萬元,這就是大家經常在各大傳媒教育版看到的升學顧問公司英識教育。公司由九歲起赴英國讀書、畢業於University of Warwick經濟碩士的陳思銘(Samuel)創立,並計劃上市︰「如果上到市,都唔會係exit strategy,我唔想離場。我覺得我哋做嘅嘢、可以達到嘅係無窮無盡,個市場仍然好大。」

 

雖然從小被教育「香港做金融才會發達」,但名牌大學畢業的Samuel並沒有因此而入行︰「我身邊有好多叻人,我覺得自己喺金融業未必做到最叻,但英國教育,我自己係用家,又受惠,sell都sell得開心啲!」碰巧六年前,他在內地國際學校教書期間,被學校委託跟英國學校建立關係,啟發他出來創業。就在那一年,他跟英國二百多間院校簽訂合作計劃。

 

Samuel指出,升學顧問這一行,大多都由老行尊壟斷,要說服過百間英國學校跟「新人」合作,一點都不容易,他的母校Gresham's School就是第一間拒絕他的學校。於是他開始寫blog,內容圍繞他在英國的經歷︰「寫blog可以訪問人,學校即使唔歡迎新的合作伙伴,都唔會唔歡迎傳媒。」當他爭取到機會跟校長對談時,就會介紹自己公司︰「我知道佢只有1、2分鐘時間去了解你,佢會Google 、會問人。首先你有無網站、有無可信的logo,所以我哋logo係英國國旗。我又租咗coworking space,第一個地址就係香港的美麗華和大陸的南山,令人有可信嘅感覺。」在英國讀書十四年,又曾入讀寄宿學校,令他清楚學校及學生的需要︰「我介紹六個學生,肯定呢六個學生適合你間學校。佢哋來到,唔會轉校、會好開心,因為我真真正正知道你學校提供到咩。」結果,排名前列的Cheltenham College成為第一間跟他合作的學校,靠著口耳相傳,陸續有很多水準不錯的院校願意跟他合作。

 

有龐大的英國學校網絡,只是第一步,還需要有學生。可是Samuel最初錯信內地拍檔︰「佢(內地拍檔)覺得『有關係』,喺內地就有生意。因為跟佢個方向行,就要飲飲食食,又要宴請唔同人。由校長到班主任,到內地學校的老闆,我哋都要招呼,但其實最後真係一個學生都無!嗰一年係浪費金錢、浪費時間、浪費精神,仲同個拍檔不和,因為我都唔信呢一套,最後拆夥。」禍不單行,創業初期不但零收入,更欠銀行四十多萬元,同時屋企情況轉差,令他背負巨大壓力︰「本身自己生活都有問題,當時能夠賺錢嘅,我都做。我開始幫人寫網站、幫人設計。最可笑係,有朋友叫我幫一個香港有錢人買英國靚車,希望賺個差價。嗰日自己穿著西裝去到馬場,富豪身邊有好多𡃁模,佢叫我朋友做『擦鞋仔』 ,而我就係『擦鞋仔個friend』。」

 

單飛後,他決定繼續寫blog,吸引有意送子女到英國升學的家長留意;又在不同媒體寫專欄、開Facebook page宣傳,把自己塑造成英國升學KOL;同時為不同學校提供市場推廣服務(目前佔總收入六成),助它們打入香港及內地市場。不靠關係,反而生意愈來愈好,後來又遇到兩位跟自己理念相近的生意夥伴,合作至今。

 

一四年的佔中及去年的英國脫歐,亦推高公司生意,去年已有五、六百名學生透過英識教育,赴英國升學︰「因為社會氣氛唔開心,多咗家長希望小朋友去英國讀書,佔中後,我哋生意多咗兩、三成。脫歐令英鎊跌,學費平啲,亦多咗人去英國升學。」去年年初,公司更獲基匯資本執行合夥人Christina Gaw的私募基金入股,估值達八千萬元。

 

撰文︰黃嘉慧

攝錄︰林金展

 

相關新聞︰

【英國升學】港生最介意人際關係 「可能換條底褲就融入咗」

https://bit.ly/2pWRh5m
Samuel的同事大部分都是二十多歲,十分有活力。
Samuel(中)去年獲頒英國傑出校友獎。
作為英國升學KOL,Samuel經常出席不同講座,分享選校心得及留學見聞。
熱門新聞
  • 【每日壹爆●艷星風光背後】落難時做過麥當勞大家樂 鄭艷麗: 清潔阿嬸我都做(足本版) 109,528 views
  • 【藝員失婚失業打不死】忘記老公家中荒唐搞女 50歲黎海珊素顏孖男伴出街睇戲 (足本版) 83,179 views
  • 【暗寸姣婆亞姐】被萬綺雯搶走呂頌賢 傳黎海珊入廠掌摑小三(足本版) 67,718 views
  • 【惡男亂泊車】為接女友泊巴士站釀塞車 惡男仲要爆粗兇人(足本版) 64,222 views
  • 【為支飲管爆SEED】西裝惡男大鬧麥記 店員企硬氣走:你慢慢企!(足本版) 61,776 views
  • 【明明有老公】陳自瑤心酸湊女疲倦 死守因為王浩信玩三招箍煲 (足本版) 58,236 views