< 返回
  • 【72家房客唔易做】科達地產主席湯君明:好嘔血!
  •   6,450 views │ 2018年04月12日
    留言()

 

科達地產主席湯君明蹤橫樓市多年,四年前第一次投得領展物業,當時以逾4億元購入屯門寶田商場,但經營屋邨商場,就連做慣大刁的他也覺得「嘔血」。

湯君明直言:「這樣子的商場,坦白講,好嘔血,所以個目的我想賣左佢。呢攤租不是咁易收,好煩呀,七十二家房客,加上背後房委會又咩呀,攪攪震呀。」

湯批評房委會要求多多,「最搞笑出面殘到暈的兒童遊戲都無人玩,又甩皮甩骨,我拆左佢又叫我裝,我問它我地要講實際唔講守則,它話唔係架,你個公契買個個商場有講你要做,我話市變遷啦,以前都無人玩。」

大業主湯君明亦為小市民抱不平。「翻新個商場,價值係高,但佢去蕪存菁,吸引左另一類嘅租客入嚟,可能唔係當地嗰啲市民需要嘅嘢。」

「你如果深入咁諗呢個責任係邊個,你怪領展,領展嘅藉口就話我為股民增加佢收益,咁應該怪邊個呢,佢領展唔係做公德的一間公司嚟㗎嘛,我認為最應該歸咎嘅係政府手上。」

撰文:財經組



攝錄:財經組



熱門新聞
  • 【每日壹爆●艷星風光背後】落難時做過麥當勞大家樂 鄭艷麗: 清潔阿嬸我都做(足本版) 109,527 views
  • 【藝員失婚失業打不死】忘記老公家中荒唐搞女 50歲黎海珊素顏孖男伴出街睇戲 (足本版) 83,178 views
  • 【暗寸姣婆亞姐】被萬綺雯搶走呂頌賢 傳黎海珊入廠掌摑小三(足本版) 67,718 views
  • 【惡男亂泊車】為接女友泊巴士站釀塞車 惡男仲要爆粗兇人(足本版) 64,221 views
  • 【為支飲管爆SEED】西裝惡男大鬧麥記 店員企硬氣走:你慢慢企!(足本版) 61,775 views
  • 【明明有老公】陳自瑤心酸湊女疲倦 死守因為王浩信玩三招箍煲 (足本版) 58,233 views