< 返回
  • 【賺錢秘技揭露】QB House幾年變全港最大 李根興:勝在識say no!
  •   10,037 views │ 2018年04月22日
    留言()

 

啱啱剃埋撇鬚,成個人醒神曬。睇小說你要識哈利波特,做生意你要識Michael Porter (米高波特)。呢位哈佛教授話做生意最重要唔係知道自己做乜,而係知道自己唔做乜。Say no!

佢話做生意唔係要爭做到最好,反而係要爭做最獨特。前者,你只係重複重複地把事情做得更加好,往往只係係競爭激烈的環境生存嘅基本條件。就好似一隻老鼠喺個圈入面地不停地跑,往往都可能只係原地踏步。

後者,好似QB House咁,你係爭做最獨特。成條服務嘅價值鏈你一定要重新思考,剪頭髮人客最珍惜嘅快靚正,你就做好佢,其他所有嘢會拖慢你嘅嘢就狠狠地放棄。可能有好多客人會因為咁而離你而去,但由於唔做好多鎖碎嘅嘢,你成本低左,專業水平高左,你就更能夠拿實市場上部分嘅忠實擁躉,咁就已經呢世唔憂。正如你唔需要嗰個女人鍾意你,只要你鍾意嗰類型嘅女人鍾意你就得啦。

記住,乜都做,等於乜都唔做。我冇收佢廣告費,但QB House的確好清楚知道自己乜嘢唔做,才有資源做好應做嘅嘢。亦都係因為咁,佢短短幾年內,六十間分店,成爲全港最大型嘅連鎖髮型集團,其他髮型集團做咗幾廿年都仲爭九條街。你盤生意呢?記住今日開始say no啦!

熱門新聞
  • 【20億身家俾晒利智】愛到貼地29年因一件事 李連杰:我願意為她付出生命(足本版) 123,735 views
  • 【42歲焦媛離奇暴瘦】街頭呆滯落晒形 焦媛驚變人乾:樂觀正面應戰(足本版) 122,842 views
  • 【港女冧爆強國男】跳舞撒嬌服侍大陸佬 港女憑直播想買車買樓(足本版) 77,343 views
  • 【千億富豪追求】賭王一舞傾倒 邵逸夫介紹 南豐陳廷驊利智傳緋聞(足本版) 72,696 views
  • 【獨家斷正〡千語BB伴遊】濕身透bra跟富三代上樓 愛巢對正林峯屋企 (足本版) 67,369 views
  • 【20年父女戀】一生人得高志森呢個男人 焦媛坦白:我有戀父情意結(足本版) 60,685 views