< 返回
  • 【搵銀秘笈公開】開舖儲齊五元素 風火水電煤
  •   5,754 views │ 2018年04月29日
    留言()

 

人條命,要睇金、木、水、火、土。舖嘅運,要睇風、火、水、電、煤。

商舖有商機就係好舖。要做到生意,就好睇你間舖嘅五大配套:「風、火、水、電、煤」啦。 配套齊嘅,自然容易旺丁旺財,有運行。今集先同你講頭三個。

(1) 風,就係指舖嘅通風設施。根據《公眾衞生及市政條例》,如果你間舖無窗口、無通風位就唔可以出牌合法坐人做食肆、教育、老人院等。通風可以係天然嘅涼風或者係裝部冷氣機。 天然嘅就係指舖入面無遮擋嘅窗口或通風口的總面積,相等於總樓面面積嘅起碼十分之一。 間舖500呎的話,就起碼有50呎面積嘅窗口或通風口。

(2) 火,就係指消防走火。如果間舖係喺地庫或者樓上,你想申請做餐廳 (1) 就必須要有兩條嘅逃生樓梯先至可以出到牌。(2) 如果你想坐超過30人,你就必須要有兩個逃生出口,而兩個出口唔可以太近,所以點解好多時食肆要有前後門啦。(3) 走火逃生路線嘅闊度唔可以少過1.05米,個門口亦都唔可以窄過0.75米。(4)所有逃生路線嘅路線淨高度唔可以低過2米, 如果得單一方向跑向逃生出口 ,該出口亦都唔可以遠過18米先走得甩。係唔係好煩呢!

(3) 水,就係指來去水。唔好搞錯,來去水係兩樣嘢嚟㗎。來水易攞,去水就難得多。因為來水,你只要喺間舖附近有一個大廈供水位,得到大廈管理處同意,再向水務署申請獨立水錶,再搵個持牌水喉匠施工就可以。

去水方面,你間舖必須向渠務署申請接駁到雨水或者污水渠,先至能夠去到水,所以分分鐘要經路政署批准掘地。另外,環保署當然唔會畀你話排水就排水。只有雨水或者係未受污染嘅水先至可以排入雨水渠。但經過得你間舖嘅,道理上就變成廢水啦。如果係食肆嘅油脂廢水, 包括洗手、洗碗、洗菜嘅水,都應該經過隔油池或者其他適當處理設施先至可以排入污水渠。去水又要經環保署,又可能要搞到渠務署,又分分鐘要過埋路政署,係煩好多㗎。 因此以我所知,好多商鋪都係就咁排入雨水渠或者甚至乎排出條街,咁係唔啱㗎!

其他,下集再講。

撰文:李根興

相關連結:

【舖市獵人●舖運下集】揀舖要電流穩定 如有煤氣就更值錢

https://bit.ly/2I260nF
熱門新聞
  • 【20億身家俾晒利智】愛到貼地29年因一件事 李連杰:我願意為她付出生命(足本版) 123,735 views
  • 【42歲焦媛離奇暴瘦】街頭呆滯落晒形 焦媛驚變人乾:樂觀正面應戰(足本版) 122,842 views
  • 【港女冧爆強國男】跳舞撒嬌服侍大陸佬 港女憑直播想買車買樓(足本版) 77,343 views
  • 【千億富豪追求】賭王一舞傾倒 邵逸夫介紹 南豐陳廷驊利智傳緋聞(足本版) 72,696 views
  • 【獨家斷正〡千語BB伴遊】濕身透bra跟富三代上樓 愛巢對正林峯屋企 (足本版) 67,369 views
  • 【20年父女戀】一生人得高志森呢個男人 焦媛坦白:我有戀父情意結(足本版) 60,685 views