< 返回
  • 【A股入摩】受惠陸金所年內上市 平保愈跌愈可買
  •   5,180 views │ 2018年06月01日
    留言()

 

A股今日正式「入摩」,對港股有何影響呢?

有報導早前預料,A股「入摩」後H股會因此而被攤薄,不過光大新鴻基財富管理策略師溫傑表示是次,納入MSCI的A股相對數量和金額相對少,換句話要在H股抽出來的資金其實都不多。

光大新鴻基財富管理策略師溫傑表示是次A股入摩的效應,不如市場預期,加上 A股本身受壓,變相短期來說港股都不會有一個很大的受惠情況,不過中港股市在中線方向一致,若 A股「入摩」長期能帶動A股,理論上港股都會受惠。

近日股市反反覆覆,溫傑對港股表現都表示失望,「保持30000到31000係一個比較樂觀嘅睇法,二月九號恆指跌到29129 反反覆覆之後,四月四號又另一個低位 29518 ,如果係高低腳嘅話,係有條件完成一個調整,但如果失手29518代表跌勢一浪低於一浪,失手29212甚至更低的機會就相當之大。」

面對目前的情況,溫傑建議投資者可以考慮買入中國平安(2318),「我地過去數據計算,其實平安同A股走勢係一個正相關,如果睇好A股入摩,保險股可以係一個選擇。」其次在估值上,雖然第一季受中國政府對保險業監管的政策影響而倒退,但影響在第二季以後就會被消化,未來會有更快的增長,加上陸金所等的子公司,若能在今年上市,溫傑相信母憑子貴之下,股價都會有一個提升。

年初,中國平安升至90元高位後無以為繼,近月更跌穿80元,至70多元的水平,但溫傑表示現價值得吸納,「如果企穩80元,陸金所可以安排今年上市,85到90元應該可以做得到。」若果買入之後,跌百分之十投資者就應該考慮止蝕。

 

撰文:財經組

攝錄:財經組
熱門新聞
  • 【42歲焦媛離奇暴瘦】街頭呆滯落晒形 焦媛驚變人乾:樂觀正面應戰(足本版) 126,999 views
  • 【新移民呃綜援實況】月入3萬歐洲旅行 老闆:佢哋富貴仲幫仔女買樓(足本版) 121,513 views
  • 【獨家〡30億嫩妻半島富貴sweet】何艷娟放電嗲爆老公 吳志誠扮後生冧妻(足本版) 80,879 views
  • 【獨家斷正〡千語BB伴遊】濕身透bra跟富三代上樓 愛巢對正林峯屋企 (足本版) 68,835 views
  • 【20年父女戀】一生人得高志森呢個男人 焦媛坦白:我有戀父情意結(足本版) 63,470 views
  • 【貿易戰有生機】被遺忘的港產電視機 本地薑無奈: 大家寧願俾多兩倍錢出去買 61,738 views