< 返回
  • 【泰國住豪宅養番狗】650萬住獨立屋 娶泰國老婆 港男:唔好來炒樓!
  •   21,659 views │ 2018年06月06日
    留言()

 

三千呎獨立屋,過千呎花園,鍾勵發(Steven)兩個女兒踩著單車,與半個人高的金毛尋回犬在花園穿梭奔跑......四十出頭的Steven,是百分百港男,九年前與泰籍台僑太太定居曼谷。六年前,他用六百五十萬買下這間位於曼谷市郊的dream house,屋苑有人工湖、大草地,女兒入讀附近的國際學校,過著令不少香港人艷羨的生活。眼見越來越多香港人到泰國買樓,他索性以自己做人辦,轉行開地產公司做經紀,專做香港人生意。以為他一定大力唱好,怎知他倒自己米:「泰國地多人少,樓價炒唔起,你地講得客觀啲,因為我見過好多香港人中伏。」

國際學校多但不便宜

香港人以為去曼谷就是嘆世界,Steven強調旅遊不同定居,「你來玩一、兩星期,或一、兩個月,好爽好舒服,住半年,會好悶,住一年,就好辛苦。」Steven花了兩、三年時間才適應下來及學懂泰文,「本地人大多聽唔明英文,一定要識泰文。」Steven妻子的家人在曼谷開廠,定居多年,兩個女兒都在曼谷出世。「呢半年,多左客問帶小朋友來讀書嘅嘢,曼谷確實好多國際學校,質素亦高,但其實學費唔便宜,好多一樣要捐錢及買債券,我女讀嗰間學費算便宜,一個學期都要七萬幾。」Steven兩個女兒入讀曼谷市郊的半國際學校Assumption College English Program, Rama II Campus,小一入學時要借出25萬泰銖和捐贈30萬泰銖,畢業後25萬泰銖可以退回,但並無利息,一年學費連雜費約28萬泰銖。

Steven指,其實曼谷除了食及住之外,其他生活開支並不便宜,「日用品、BTS車費都唔便宜,買車要繳百分之二百嘅稅。」不過,外國人要移民亦不容易。「五十歲以上就可以辦退休簽證,每年續期。另外小朋友來讀書,會有一個監護人簽證名額,方便家長留低照顧小朋友。」

唔好信晒展銷會

若只是買泰國樓當投資,千萬不要因樓價銀碼低,就「即興」輕易落疊。銀行出身的Steven,轉行做地產經紀,源於自身一次荒謬經歷,「我搵左個本地經紀幫手放租層樓,有一日,管理處有事搵我,先知層樓租左出去,但經紀冇同我講。其他香港人來買樓,一樣會遇到好多問題。」

Steven指,泰國地多人少,樓價升幅緩慢,「每年大約百分之五到八,而且地點好重要。首先一定要近BTS車站,另外要揀成熟嘅區份,如Thong Lor及Ekkamai,等同香港嘅銅鑼灣及天后,仲有Asok,屬市中心又有大商場,過左Onnut站就唔好買。」

目前為止,Steven的客都不用做按揭,「外國人一般只能做到五成按揭,發展商嘅新盤可以去到七成,但利息要五、六厘,依家出租回報率只喺四、五厘,唔化算。」一般簽臨時買賣合約時,先給百分之五訂金,回香港後,再電匯另外樓價的兩成五做「大訂」,餘下七成,就待兩、三年後交樓時再匯去泰國。「泰國政府需要買家提交電匯嘅文件,睇到筆錢係由香港匯入來。」

香港經常有泰國樓的展銷會,但Steven建議香港人要親身到曼谷睇樓,了解樓盤附近的環境,「最近有樓盤出現撻訂,個盤雖然近Mochit站,但除左週末先開嘅Chatucha市場外,平日好靜乜都冇。」

記者:譚凱欣

攝影:王晴

相關連結:

【泰國直擊】一層樓唔使200萬 發展商:中國人泰國買樓愛即興

https://bit.ly/2Jc8ROJ

立即按此連結下載《壹週刊》APP:http://bit.ly/next28app
熱門新聞
  • 【42歲焦媛離奇暴瘦】街頭呆滯落晒形 焦媛驚變人乾:樂觀正面應戰(足本版) 126,998 views
  • 【新移民呃綜援實況】月入3萬歐洲旅行 老闆:佢哋富貴仲幫仔女買樓(足本版) 121,380 views
  • 【獨家〡30億嫩妻半島富貴sweet】何艷娟放電嗲爆老公 吳志誠扮後生冧妻(足本版) 80,808 views
  • 【獨家斷正〡千語BB伴遊】濕身透bra跟富三代上樓 愛巢對正林峯屋企 (足本版) 68,835 views
  • 【20年父女戀】一生人得高志森呢個男人 焦媛坦白:我有戀父情意結(足本版) 63,469 views
  • 【貿易戰有生機】被遺忘的港產電視機 本地薑無奈: 大家寧願俾多兩倍錢出去買 61,738 views