< 返回
  • 【搞app等於燒錢】賣酒 一年3000萬成交 但仲未收支平衡 老闆:單靠香港好難做(足本版)
  •   6,007 views │ 2018年07月04日
    留言()

 

一六年開始研發,手機應用程式MyiCellar一七年上架,創辦人Tomy和另外兩位拍檔至今已投資過百萬,單是程式研發已花費最少一百萬。「我哋個app、我哋個生意其實上年先開始運作,我哋都花咗好多時間做研發,所以未達到收支平衡。」至今他們有大約三千個用戶,去年在平台上,有大概三千萬港元的葡葡酒買賣交易。

近年網購平台大行其道,HKTVmall、士多、天貓,更有超市也大搞網購,但Tomy則認為香港市場其實仍在消化這個消費模式,「香港實在太方便,譬如我屋企樓下都有一間酒鋪,亦都唔會花好多時間,呢個方便係其中一個,我覺得喺香港好難做到e-commerce嘅原因。」不過他們仍有信心自己並非一般的酒鋪,「我哋唔單只有鋪頭有嘅嘢,我哋希望有好多唔同範疇,係一間鋪頭未必容納到嘅;同埋透過我哋嘅平台,可以做到一個格價效果。」

他們期望一年後可達收支平衡,也深明只靠香港市場有難度,故正準備進軍亞洲市場,「香港始終個市場唔係好大,如果要做到收支平衡或者有盈利嘅模式,要盡量去發掘其他國家,例如我哋之後會嘗試去其他亞洲國家,例如中國大陸、韓國、台灣、新加坡。」要做到有盈利,Tomy又指從顧客和酒商交易中所以取的費用,其實很難回本,希望將來累積到一定數量的顧客後,可向酒商收取代理費用,「可能遲啲有機會就係,我哋收進口商上架費、廣告費?或者我哋賣試酒會嘅門票,喺我哋嘅平台上,我哋抽佣,其實嗰度會有更大嘅潛力。」

 

採訪:劉卓瑩

攝影:鄭樹清

 
熱門新聞
  • 【住豪宅劣質生活】呎價2萬5上層床下層客廳 住客:我都在死忍(足本版) 235,566 views
  • 蔣雅文遠走台灣做基層 捱到永久失眠|斷捨離香港 101,792 views
  • 【曾是180磅肥師奶】50歲李婉華身體出事 咬緊牙關減走70磅變索媽(足本版) 89,477 views
  • 【惡魔菲傭嚇死我】誘爬露台摸下體想動刀 9歲女:佢想殺死我(足本版) 74,114 views
  • 【45歲生日有花收】結婚10年一樣恩愛 張晉難忘蔡少芬三次拒愛(足本版) 61,730 views
  • 【最惡頂奶奶實錄】疑神疑鬼新抱偷食 新抱:著乜衫都話我少布(足本版) 50,788 views