< 返回
  • 豪語錄】Yumiko問瓊姐 點解用我真名?
  •   89,843 views │ 2016年05月13日
    留言()

 

鄭希怡(Yumiko)的另一個化身,是「高登天后瓊姐」,又名「慈雲山鄭列瓊」。瓊姐在網上人氣高企,常以容祖兒死忠粉絲的姿態出現,挖苦、攻擊其他公司的女歌手,絕不手軟。由於文風抵死,偶爾突破盲腸,獲得十多萬網民追隨。「其實我好想問佢,點解用我真名?」傳說瓊姐的本尊就是霍汶希(Mani),直接問她不就是了?「真係㗎?我唔知喎。不過佢應該係同英皇幾近嘅人。」

Yumiko在上海出生,十歲來港,在慈雲山唸書。在嘉欣嘉儀當道的年代,列瓊被歧視, 「被同學笑係大陸妹。當時係有唔開心,我唔知可以講乜去反駁,因為我好似又真係。一段段嘅經歷,令我冇咁介意一啲唔好聽的說話。」

細路適應力強,來港一年,上海瓊的廣東話已相當流利。但成年後要面對的種種,卻沒那麼容易釋懷。她去年約滿英皇,結束長達十五年的賓主關係。現任經理人建議不要重提昔日的尷尬意外;不要拿舊同事的成就來比較,因為她與英皇的關係仍然很好,說三道四便顯得「反骨」云云。前者值得諒解,但後者嘛,江湖嘅事,我識真係條鐵。

且讓時間回到千禧年,鄭列瓊跟陳潔靈學唱歌,獲推薦去英皇跟老闆見面。同日簽約的有阿Sa,「阿嬌遲我哋少少。公司有諗過將我擺入Twins度,但高度、各樣嘢都唔同,好快就打消呢個念頭。」「我又唔係好玉女,個樣又唔係話好有性格。未諗到定位,頭兩年都冇乜嘢做。咁我嘅價值喺邊呢?」直到蔣雅文、劉思惠出現,三人組成3T。3T十蚊一注,但要三場都估中三甲誰屬,殊不容易。英皇改買鄭希怡一注獨贏。然而經過一輪力捧,到0八年她已沒有正式出碟,餘下的合約漫長,難免忐忑,「嗰時諗,應唔應該繼續做呢行?係會有好多問號。」可有答案?「答案係唔好諗咁多。唔出唱片,咪拍戲囉。」

接著幾年,她主力在大陸拍劇,「對好多香港人嚟講,係放逐,但我完全唔覺得係。拍拍吓就搵到樂趣。」不曾掛念在台上做主角的日子?「未入行前真係好鍾意唱歌。入咗行,發覺唱得好過我的人好多。又冇覺得好可惜嘅⋯⋯」覺得自己天份如何?「唔,其實我到而家靠的都是天份, 所以都OK,哈哈。」去向未明時,公司可有回應?「如果呢啲嘢可以出街,我會寫本書,哈哈哈。」
熱門新聞
  • 【黑幫14K操控】一條街十幾個妓女 元朗企街狼招拉客極擾民(足本版) 180,506 views
  • 【呢世最憎周潤發】曾經沉迷嫖賭飲 吳孟達嬲爆周潤發唔借錢(足本版) 160,012 views
  • 【監獄膳食黑幕】監獄廚房係油水位 江湖大佬可分多2隻雞翼(足本版) 125,312 views
  • 【落難西環海味店千金】胡定欣頂起頭家十幾年 仲儲到1100萬磚頭:踏實靠自己(足本版) 105,666 views
  • 【鬧市下體現形】同林峯翻撻無望 千語BB暴瘦變紙板人 (足本版) 90,642 views
  • 【經典斷正〡夜蒲直落】婚姻低潮 馬德鐘撻著胡定欣一齊返歸(足本版) 82,356 views