< 返回
  • 【被嫌無出路】港大數學系險被肢解 前副教授感慨:想學技巧唔好入大學
  •   21,455 views │ 2017年04月27日
    留言()

 

相關連結:

【殺科風波】 不滿港大變超市 校友林超英怒轟:院長強詞奪理

http://bit.ly/2plxtJD

【貴精不貴多】 港大數學出政界猛人 曾鈺成 孫明揚都有份

http://bit.ly/2q5I7C4

【為數學呼冤】 因六四回港 教授走出象牙塔 身教「數學與公義」

http://bit.ly/2pihVnZ

__________________________

《壹週刊》周四頭條 :

【公屋富戶大遷徙】退休公務員反逼遷:我哋邊係富戶呀

http://bit.ly/2q5wP0F

《壹週刊》周四娛頭 :

城城結婚了 熊黛林對住老公悶悶不樂

http://bit.ly/2oJf05W

殺科風波

求學還是求出路?

功利主義掛帥的香港,求學又豈止求分數,還要求出路。每年除了為讀醫學、法律等傳統精英科目爭崩頭外,近年受歡迎的,還有「環球商業管理」和「計量金融」等搵錢學科。要賺大錢又要清楚睇到出路,令傳統的理論性學科愈來愈不受歡迎。

上月,港大理學院便以修讀人數少為理由,計劃18/19年度取消「天文學」和「數學及物理」兩個主修科;甚至傳出要將數學系分拆,併入精算系和物理系。只講供求及實用,令大學正式淪為「大學店」。

獨斷獨行的決定惹來校友極力反對,當中包括數學系退休教授丁南僑,他認為數學不是學者孤芳自賞的科目,更與社會公義有莫大關係。前天文台台長林超英,更不滿大學淪為超市,教育資源竟由金融高手把持,不好賣的就不賣。他們接受本刊訪問,細說他們心目中真正「明德格物」的大學教育。

格物致知

猶記得中五之時,附加數學老師為了示範解題,親手在黑板面前畫、畫、畫,用粉筆寫下最終答案,會情不自禁大嗌:「你哋睇吓幾靚!」記者數學「掹車邊」,不懂欣賞「加減乘除」。今次訪問數學教授,也忍不住請教何謂「數學之美」。

「數學其中一種精神就係嗰種簡潔性,可以將好複雜嘅嘢化繁為簡,就係一種美感。好多自然界現象,原來都係由啲好簡單嘅數學原理所支配,你會覺得嗰啲嘢好似就咁被結晶化,你會覺得好珍惜。」任教港大數學二十多年的丁南僑教授研究範疇是矩陣論的「數值域」:「就係研究一啲想像中嘅物體係凹定凸。」

削足就履

這種純數學的美,大家可能未必識欣賞兼覺冇用,當中也許包括一眾只會計數賺錢的大學管理層。去年初履新的理學院院長艾宏思早前突然亮出數個大刀闊斧的改革,包括將在港大有七十八年歷史的數學系分拆,與其他學系合併。受到輿論壓力後,丁教授指院方已向同事保證分拆數學系在可見將來不會實行。

但如艾宏思在解釋殺科原因的公開信中指,自由選擇主修科的港大理學士課程內,學生確實「用腳投了票」:一六年約四百五十名畢業生中,少於三十人主修數學。比最受學生歡迎的「食物及營養科學」少近五十人。但丁教授認為,修讀人數絕不能成削科、拆系的原因:「其實更要諗點推廣,令更多人揀,而唔係對鞋夾腳,就削啲腳趾。」

「大學唔係個職業學校,係個發展知識嘅前園。大學唔單只話社會某職業需要幾多人,就幫你訓練。」曾任數年理學院副院長,主責教與學的丁教授認為,香港社會鼓吹功利主義,令港人以為大學教育就是教人「搵食」:「而家連DSE揀electives,都要諗將來可唔可以靠呢樣嘢點點點,係香港整體嘅短視。」「大學其實係俾你個腦去裝備一種思考方法,令你去做咩都得,而唔係訓練你做會計。Education is what survives, when what has been learnt has been forgotten(即使忘記技巧,也能記着的,才是教育)。」

不止微積分

中學時丁南僑雖被分文科班,不過真正興趣卻在物理學:「原子、太空、火箭呢啲現象覺得好有趣。」但第一次想報考中大物理卻失敗,決意花一年在家自修,反而燃起對數學的渴求:「嗰時一邊準備重考,一邊睇好多數學書。有個筆名李學數嘅人,喺雜誌寫數學普及文章,睇完先發覺數學領域好闊,唔係會以為數學最高級係微積分。」最終在七六年獲港大數學系取錄。那時的薄扶林更像他心目中的大學:「我讀書嘅時代,少啲人好『知微』咁講一定要讀邊行,反而更多以興趣去揀。」

從前的大學生活,比GPA更重要的,是開拓知識領域。入學時,丁南僑是文學院中僅餘的兩位數學系學生(當時港大、數學分文、理兩邊):「講師會每個禮拜義務見我哋一次,俾啲論文或者深啲嘅書我哋睇。唔計學分,但睇完要做個seminar,向另一個同學講解。其他大學應該冇咁嘅嘢,嗰種師生關係,咁樣去言傳身教,令我產生好濃厚知識追尋嘅興趣。」

那時的文學院第二、三年課程會在year 3一次過考試,變相學生在year 2 可以有更多自由。丁南僑加入了學社聯會,並擔任會長,是各學會的監察機構:「嗰兩年基本上冇上堂,幾乎日日喺soc房過。」

他亦可以瘋狂睇戲:「嗰時冇咩錢,都係一個人睇早場,或者睇明珠台深夜嘅經典,杜魯福、Linsey Anderson呢啲文青戲。」更拍過多套短片:「我拍動畫,book咗港大嘅drama theatre,三日兩夜淨係瞓幾個鐘,幾十個小時就係:拍一格,郁少少,再拍。」又拍過一些關於新移民或木屋區等社會議題的短片。

撰文:關冠麒

攝錄:李育明
熱門新聞
  • 【呢世最憎周潤發】曾經沉迷嫖賭飲 吳孟達嬲爆周潤發唔借錢(足本版) 156,100 views
  • 【黑幫14K操控】一條街十幾個妓女 元朗企街狼招拉客極擾民(足本版) 149,309 views
  • 【監獄膳食黑幕】監獄廚房係油水位 江湖大佬可分多2隻雞翼(足本版) 123,237 views
  • 【捱過杜汶澤婚外情】田蕊妮死守19年 俾老公用100蚊搞掂:我好崇拜佢(足本版) 104,841 views
  • 【鬧市下體現形】同林峯翻撻無望 千語BB暴瘦變紙板人 (足本版) 81,305 views
  • 【何志平種錯生基出事】富豪御用風水師爆料 何志平信錯師傅:佢難逃一劫(足本版) 74,412 views