< 返回
  • 【八卦陣】選人大能唔能夠代表港人? 譚志源耍官腔
  •   5,900 views │ 2017年12月07日
    留言()

 

港區人大選舉星期一截止報名,人大常委范徐麗泰同港區人大代表團團長譚惠珠,都話今屆唔再選,上位嘅自然係盛傳獲「祝福」嘅人,包括星期六喺台上意氣風發嘅譚志源。

《壹》仔問佢覺得自己能唔能夠代表香港人,譚志源就耍晒官腔咁話:「根據個制度,人大代表係需要向佢所屬選區嘅選民收集意見,然後喺人大場所裡面反映出嚟。如果我成功當選,我會將香港人對國家發展,同埋對中央同特區關係嘅睇法同意見,喺人大嘅平台裡面,向相關部門反映。」

不過身為前「政改三人組」,譚志源都話願意幫手推動重啟政改,「去穿針引線,中央負責香港事務嘅官員同埋各個主要政黨嘅代表,如果都係有咁嘅意願(重啟政改),我係願意好似我以前做局長咁,幫手協調一啲會面。」

至於譚志源嘅老細梁錦松,雖然冇出嚟選人大,不過都仲幾關心香港社會,特別喺創新科技方面。佢同《壹》仔講,「UBER我覺得可以考慮,點解唔俾UBER喺香港?共享經濟係全球趨勢,當然亦都要照顧依家嘅持分者,但係呢個平衡點樣去取?你唔能夠因為要照顧依家有啲既得利益者,就讓創新唔喺香港出現。」

撰文:巫不言
熱門新聞
  • 【鹹濕牙醫〡狼影裙底】CCTV踢爆牙醫診所淫行 手機暗影大批女病人裙底(足本版) 381,216 views
  • 【港大俊男毒招玩女】氹多名港女上床SM虐打 仲逼女碌卡借錢供養(足本版) 250,254 views
  • 【20億身家俾晒利智】愛到貼地29年因一件事 李連杰:我願意為她付出生命(足本版) 117,847 views
  • 【剝一隻牙人生逆轉】港男剝牙昏送ICU變癱 醒來身殘失業妻自殺(足本版) 110,372 views
  • 【千億富豪追求】賭王一舞傾倒 邵逸夫介紹 南豐陳廷驊利智傳緋聞(足本版) 68,889 views
  • 【港女冧爆強國男】跳舞撒嬌服侍大陸佬 港女憑直播想買車買樓(足本版) 66,326 views