< 返回
  • 陳志雲新節目爆大台秘聞 六嬸生前落港姐限奶令
  •   29,324 views │ 2017年12月21日
    留言()

 

大台早前忽然落限奶令,令一眾咪神被迫戒奶。不過日前陳志雲為網上電視主持雜誌式節目《大開眼界》時,爆出「六嬸」方逸華生前已親自下旨「限奶令」,針對目標是港姐佳麗。在她掌權期間,出爐的葉翠翠、曹敏莉及徐子珊等,都走唔甩一件頭泳衣見人。

【六嬸睇唔過眼】

志雲大師既是復活亞視打頭陣猛將,主持《百萬富翁》,同時亦在網上「OpenSky.tv」開節目《大開眼界》,孖甄詠蓓、音樂人林家謙大講電視風雲。曾是TVB高層的他,在新節目爆唔少大台秘聞。其中一集關於大台「限奶令」,原來宅男福利節目《3日2夜》誕生前,早在「六嬸」方逸華生前掌政年代,她已因睇唔過眼港姐泳衣,內部下旨要港姐「限奶」。

泳衣加布防漏奶

陳志雲在節目說:「我印象最深係港姐泳衣,方姐當日好投入去傾呢啲製作時,對呢點幾堅持,佢會話:『點解啲衫整成咁,使唔使咁細件呀!依家睇女仔乜嘢呢?』佢話使唔使睇到連罅都睇埋,唔啱喎!咁最後梗係有轉到啲衫(泳衣),加多咗布。」

【六嬸管埋泳裝設計】

為嚴防一眾港姐佳麗變大奶奶,愈見暴露,六嬸更索性插手管埋港姐服裝設計,隻手遮胸。陳志雲續說:「後期有段時間啲設計,直情要俾方姐過目,咁佢對呢方面睇法都好前衞嘅。」方逸華於二○○○年正式掌權TVB,至一二年才全身而退,掌政十二年期間,港姐泳衣在六嬸限奶令下,就算保留三點式,事業線能見度低,甚至出現冇睇頭的一件頭。

【港姐只代表TVB?】

事後再問陳志雲,六嬸年代已經「暗啞底」存在「限奶令」,他說:「如果用呢個名詞,我可以話係有嘅!因為唔好睇到呢個係賣弄胴體嘅節目,佢覺得唔應該咁樣表達,港姐係講求美貌與智慧並重嘅選美,雖然講真TVB選出嚟,其實都只係TVB小姐,不過香港人覺得已經係代表咗係香港小姐,選完又會俾旅發局或其他部門邀請做代表去宣傳香港,咁選美就要有一定嘅格調,方姐要求係啱嘅。之後唔只服裝,連港姐布景設計都要經佢過目。」
熱門新聞
  • 【鹹濕牙醫〡狼影裙底】CCTV踢爆牙醫診所淫行 手機暗影大批女病人裙底(足本版) 381,232 views
  • 【港大俊男毒招玩女】氹多名港女上床SM虐打 仲逼女碌卡借錢供養(足本版) 250,361 views
  • 【20億身家俾晒利智】愛到貼地29年因一件事 李連杰:我願意為她付出生命(足本版) 117,888 views
  • 【剝一隻牙人生逆轉】港男剝牙昏送ICU變癱 醒來身殘失業妻自殺(足本版) 110,419 views
  • 【千億富豪追求】賭王一舞傾倒 邵逸夫介紹 南豐陳廷驊利智傳緋聞(足本版) 68,905 views
  • 【港女冧爆強國男】跳舞撒嬌服侍大陸佬 港女憑直播想買車買樓(足本版) 66,423 views