< 返回
  • 【八卦陣】堂堂姚教授 「驚」政治記者?
  •   6,917 views │ 2018年01月10日
    留言()

 

姚松炎嘅議員助理曾經受訪時,大爆老闆好驚接受政治記者訪問,「因為要講政治理念。」《壹》仔最近問番姚教授係咪真係咁驚,佢話:「以前接受訪問,通常講專業範疇嘅事,嗰啲我駕輕就熟,而且個專業知識明顯係幫到社會」,所以佢以前處理得好啲。

但入咗立法會之後,姚教授話有一個好得意嘅感覺,「就係政治beat嘅同事,對技術議題冇興趣。」與其話「驚」,佢其實覺得自己同政治記者「mismatch」。離開咗大學嘅姚教授,其實仲好鍾意教人嘢,佢搞過茶聚同工作坊,教記者查冊同睇啲又厚又難睇嘅政府文件。

「我嗰陣接觸到啲傳媒,全部都係政治beat㗎嘛!我就開茶聚,同佢哋講話財委會裡面,政府交上嚟嘅文件入面有個價格調整準備金,但港鐵嘅合約就冇。對我嚟講呢個係好雀躍,發現咗個大秘密!政府講大話,呃咗市民二十年錢,哇!俾我捉到,政府終於坦白承認,我覺得係件好大好大嘅事嚟。但政治beat啲同事話冇興趣,佢話我唔明,呢下其實我有啲stuck咗喺度。」

佢話已經適應緊點同政治記者溝通,其實佢依家嘅政治論述都好清楚,睇嚟已經慢慢擺脫緊呢個陰影喇!

撰文:巫不言
熱門新聞
  • 【港大俊男毒招玩女】氹多名港女上床SM虐打 仲逼女碌卡借錢供養(足本版) 268,456 views
  • 【20億身家俾晒利智】愛到貼地29年因一件事 李連杰:我願意為她付出生命(足本版) 122,680 views
  • 【剝一隻牙人生逆轉】港男剝牙昏送ICU變癱 醒來身殘失業妻自殺(足本版) 116,706 views
  • 【42歲焦媛離奇暴瘦】街頭呆滯落晒形 焦媛驚變人乾:樂觀正面應戰(足本版) 106,076 views
  • 【港女冧爆強國男】跳舞撒嬌服侍大陸佬 港女憑直播想買車買樓(足本版) 75,699 views
  • 【千億富豪追求】賭王一舞傾倒 邵逸夫介紹 南豐陳廷驊利智傳緋聞(足本版) 71,949 views