< 返回
  • 【泛民初選●九西篇】袁海文:議會抗爭冇局限
  •   2,855 views │ 2018年01月13日
    留言()

 

政府褫奪六名立法會議員資格引發的補選,將於三月十一日舉行。九龍西泛民初選,由民協老將馮檢基、DQ六之一的姚松炎及民主黨袁海文出戰。年紀最輕的袁海文同意自己缺乏知名度,但強調願與各界溝通,加上比姚教授有更豐富地區經驗,揚言「議會抗爭冇局限」,希望以態度取勝。

假如真的能夠進身議會,袁海文強調在議會抗爭無局限,「我唔會有好多limitation俾自己,當然有啲底線我唔會violate(違反),譬如一定唔可以傷到人,同埋唔會對整體效果有更大破壞。」他說會衡量風險和後果,只要是有「正面影響(positive impact)」的抗爭方式,他都會去做。

橋牌中節節敗退

中學時期是橋牌校隊代表,袁海文說要贏出比賽,就要評估好自己、同伴和對手實力,「大家一路溝通點做,一個一個小成功咁去做 因為橋牌唔係打一盤,一打可能打八盤、十二盤、六十幾盤,咁先係一個大勝利。」

以橋牌比喻現時政局,他認為過往一段時間,特別是由梁游被DQ開始,引致釋法令議員議席被褫奪,議事規則被衝擊,「係一個好大嘅節節敗退」,故現時最緊要是在補選中站穩陣腳,「一定要贏番分組點票過半數」,再逐步在其他不同小場合取勝,才有望贏回大局。

態度決定高度

袁海文一直強調其財經專業如何有優勢,有「美容專員」稱號的他,也以跟進美容個案為例,指自己不單會陪同苦主現身開記招追討公義,更有能力「將一堆上市公司(資料)分析出嚟 睇佢哋年報,甚至銀行戶口」,從而像早前揭發「套票過期」等問題,「我喺呢方面正正好有能力,幫啲苦主做得更加多。」

自言為人理性,也「鍾意睇報告」的他若成為代議士,「我諗我會係林卓廷嘅(抗爭)形式多啲;但工作上,我諗同唔少專業議政嘅朋友,嗰種方式或諗法會更加似,係一種combination(組合)。」

面對兩名分別具備能力及年資的對手,袁海文引用他的座右銘「It's attitude but not aptitude that determines your altitude」回應:「即係你嘅態度,而唔係你嘅能力或者資歷,去影響你個高度。我覺得從政、為地區或者民主運動付出,最緊要都係個態度。」

撰文:李啟發

攝影:李育明

相關連結:

【泛民初選●九西篇】剔走馮檢基 袁海文願與不同光譜人士溝通

http://bit.ly/2mpUTLs

【泛民初選●九西篇】爭出選冇得讓 馮檢基籲後輩學方世玉

http://bit.ly/2FoEC1h

【泛民初選●九西篇】自命中場送進攻機會 馮檢基:健康政壇應老中青都有

http://bit.ly/2FlNOne

【泛民初選●九西篇】舊議政模式已失效 姚松炎:只論年資好危險

http://bit.ly/2EvOKnB

【泛民初選●九西篇】棄業界戰九西? 姚松炎:佢哋得票仲高過我!

http://bit.ly/2CXzDqb

【泛民初選●新東篇】強調屬君子之爭 范國威寸爆張秀賢

http://bit.ly/2zJTSSy

【泛民初選●新東篇】民主抗爭要隊形 范國威隻字不提鄭家富

http://bit.ly/2zLTR06

【泛民初選●新東篇】郭永健批范國威:佢講嘅嘢同2016年冇分別

http://bit.ly/2CmYnFy

【泛民初選●新東篇】一早參與本土戰 郭永健呃like有底線

http://bit.ly/2lp1KDB

【泛民初選●新東篇】稱與郭永健有共同對手 張秀賢斥范國威:十八年嚟做過乜?

http://bit.ly/2CeRZ5u

【泛民初選●新東篇】立會議席過半靠搶商界票 張秀賢倡完善經濟政策

http://bit.ly/2zHyD3z
現為深水埗區議員的袁海文多次強調,自己是三名候選人之中,唯一同時擁有財經專業及長期地區工作承擔的人,「我可以俾到選民一個更加平衡,更加好嘅選擇。」
袁海文說政界前輩「華叔」司徒華,是他一直以來的仿效對象,「佢係有理有節,亦都為個大局去着想 呢個係我哋需要學習。」
熱門新聞
  • 【港大俊男毒招玩女】氹多名港女上床SM虐打 仲逼女碌卡借錢供養(足本版) 275,395 views
  • 【20億身家俾晒利智】愛到貼地29年因一件事 李連杰:我願意為她付出生命(足本版) 123,570 views
  • 【42歲焦媛離奇暴瘦】街頭呆滯落晒形 焦媛驚變人乾:樂觀正面應戰(足本版) 120,621 views
  • 【港女冧爆強國男】跳舞撒嬌服侍大陸佬 港女憑直播想買車買樓(足本版) 76,896 views
  • 【千億富豪追求】賭王一舞傾倒 邵逸夫介紹 南豐陳廷驊利智傳緋聞(足本版) 72,565 views
  • 【獨家斷正〡千語BB伴遊】濕身透bra跟富三代上樓 愛巢對正林峯屋企 (足本版) 66,817 views