< 返回
  • 【立會補選●最後直路】重返羅冠聰港島票倉 投票氣氛未見熱烈
  •   5,616 views │ 2018年03月11日
    留言()

 

一六年換屆選舉,羅冠聰的票倉有不少位於東區,今次立法會補選,本刊記者重返部分票倉,觀察選舉情況。

記者先從炮台山電車站前往北角顯理中學票站,沿路望見不少陳家珮的宣傳直幡和海報,偶爾看見一兩名中年助選站崗拉票。票站未見人龍,但仍見不少選民進內投票。

選民張先生表示,投票時會注意候選人能否秉持公義。他在前年換屆選舉投給羅冠聰,今屆則投給區諾軒。

另一名選民黃先生則說,立法會是從全港佈局出發,候選人應看見香港的整體政策需要,以及能夠言出必行。他不透露投給哪位候選人:「其實你聽我頭先投票嘅criteria,你應該估到我投俾邊個。」

至於羅冠聰另一票倉、位於太古港鐵站對出的太古小學,晚上同樣未見人龍,有五十多名選民進票站投票。

選民周小姐希望候選人當選後,能夠起監察作用,又表示即使有議員被DQ,對候選人的要求也沒有大改變,因為被DQ議員未有機會履行其職責:「宣誓儀式上出現一啲唔合規條,或者唔合一啲人心意嘅行為,even佢未可以execute到佢可以有嘅權力,又或者佢未做過啲咩嘅時候,已經俾人DQ咗,我唔覺得有啲咩會影響到我選嘅準則。」她表示前年換屆選舉投給羅冠聰,今屆投給區諾軒。

前年選舉,羅冠聰在顯理中學票站得九百五十六票,太古小學票站就得一千零四十六票。截至晚上九時半,港島區整體投票率為40.73%,低於一六年換屆選舉同期投票率約百分之十四。

港島區其他候選人包括任亮憲和伍迪希。

撰文:鄭語霆

攝錄:時事組



相關連結:

【立會補選●宣布告急】新東投票率低 范國威:非常擔心憂慮

http://bit.ly/2DiJN0x

【立會補選●票站排長龍】石塘嘴現投票人龍 選民:當選要勿忘初心

http://bit.ly/2Fxq3bz

【立會補選●第三勢力】范國威陣營告急 黃成智反諷:個個都急

http://bit.ly/2Gh4Ao8

【立會補選●九西告急】投票人數下跌 姚松炎宣布選情嚴峻 將調整餘下選舉活動

http://bit.ly/2p1BG4d

【立會補選】澳門最年輕議員蘇嘉豪觀選:港人冇資格放棄

http://bit.ly/2IfHmPU

【立會補選●本土踩場】范國威懇求投票 本土男:出賣選民

http://bit.ly/2txbDGN

【立會補選•三區齊告急】稱港島部分票站少上屆約一成 區諾軒籲珍惜手上一票

http://bit.ly/2FrGPga

【立會補選●最後衝刺】姚松炎梁美芬拉票近距離對壘 高呼: 「建制種票」

http://bit.ly/2p27plX
熱門新聞
  • 【家有魔鬼僱主】有片慎入僱主狂鬧10分鐘 外傭含淚爆魔鬼家規(足本版) 120,362 views
  • 【每日壹爆●艷星風光背後】落難時做過麥當勞大家樂 鄭艷麗: 清潔阿嬸我都做(足本版) 112,807 views
  • 【藝員失婚失業打不死】忘記老公家中荒唐搞女 50歲黎海珊素顏孖男伴出街睇戲 (足本版) 84,835 views
  • 【個仔似足老豆】李琳琳老來得子 70歲姜大衛細仔只得22歲(足本版) 71,176 views
  • 【暗寸姣婆亞姐】被萬綺雯搶走呂頌賢 傳黎海珊入廠掌摑小三(足本版) 69,770 views
  • 【為支飲管爆SEED】西裝惡男大鬧麥記 店員企硬氣走:你慢慢企!(足本版) 63,772 views